Действията на украинските военни на бойното поле в борбата с руските окупатори промениха из основи характера на съвременната война.

Това съобщи информационната агенция "Укринформ", която публикува изявление на ръководителя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

"Украйна промени из основи съвременната война. Наблюдаваме много интересна комбинация от гражданско и военно сътрудничество", каза адмиралът.

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

САЩ и Киев преговарят Украйна да получи "Пейтриът" и F-16

До два месеца Пентагонът може да достави NASAMS

Според Бауер се казва, че Елон Мъск е предоставил Starlink и това е позволило на Украйна да се включи в сателитни системи.

"Това е нов феномен в съвременната война, това обединяване на сили между военните и, в този случай, частна компания", подчертава адмиралът.

Той отбеляза, че украинските въоръжени сили използват западните оръжия много творчески, понякога по начини, които силите на Алианса никога не са изпробвали в "нормални" условия.

Ген. Мили: Военните престъпления в Украйна не могат да бъдат скрити
Обновена

Ген. Мили: Военните престъпления в Украйна не могат да бъдат скрити

Кърби: Това е вида на покварата и бруталността, с която руските сили водят тази война срещу Украйна

Бауер заяви, че украинците са монтирали системи, които обикновено се използват на шасито на автомобил, на вода и са ги използвали срещу руски морски цели.

"Това са неща, които са много интересни за наблюдение. От друга страна, обучението в страни от НАТО от 2014 г. насам позволи на украинската армия да промени начина си на водене на война от остарелия поструски стил, който се наблюдаваше преди време, към по-модерен", продължи висшият военен.

Адмиралът обясни, че това важи с особена сила за военния мениджмънт.

"Това означава - казваш на войниците си защо се бият и какво трябва да постигнат, а изпълнението на тази задача оставяш на възможно най-ниското тактическо ниво. Това е нещо, в което украинците са много успешни", посочва Бауер.

Нанси Пелоси: Украйна трябва да спечели войната

Нанси Пелоси: Украйна трябва да спечели войната

Според Председателят на Камарата на представителите на САЩ, трябва да се потърси отговорност на Русия за конфликта

Офицерът се позовава на опита от Харковската офанзива на ВСУ, когато малки тактически единици, като взвод от до 30 войници, водени от млад лейтенант, поемат инициативата и реагират бързо на промените в ситуацията на бойното поле.

В същото време руските нашественици продължават да чакат заповеди от висшето командване.