Съпругата на Алексей Навални Юлия каза в четвъртък, че изпитва едновременно радост и горчивина от размяната на затворници, при която бяха освободени водещи руски дисиденти миналата седмица, почти шест месеца след смъртта му в арктическа наказателна колония, предава "Ройтерс".

Юлия Навалная каза, че съпругът й, ако беше жив, е щял да бъде част от сделката, в която Русия предаде дисидентите, заедно с американски и германски граждани, в замяна на осъдения руски убиец Вадим Красиков и други руснаци, държани в западни затвори.

Привържениците на Навални казаха малко след смъртта му на 16 февруари, че той е на път да бъде разменен за Красиков, член на руската служба за сигурност на ФСБ, който излежава доживотна присъда в Германия за убийството на бивш чеченски боец.

"Тогава много хора си мислеха, че е невъзможно, че сме си измислили. Но сега всичко е изключително очевидно", каза Навална във видео в YouTube.

"Путин наистина се съгласи да даде политически затворници в замяна на шпиони и убийци и това се случи. Но не и за Алексей."

Путин каза, че е готов да освободи Навални, харизматичен борец срещу корупцията, който беше изградил национално движение, което беше забранено на основание "екстремизъм", при условие че той никога не се връща в Русия.

Кремъл отрича обвиненията на семейството и поддръжниците на Навални, че Путин го е убил в затвора, защото не може да понесе да го види на свобода. В смъртния акт на Навални се казва, че 47-годишният е починал от естествена смърт.

Движението на Навални заяви, че ще предостави доказателства за обвинението, но все още не е публикувало доказателства. Навални, който оцеля след опит за отравяне през 2020 г., е претърпял тежки условия в затвора и е прекарал дълги периоди в изолация.

"Отдавна не бях изпитвал такова облекчение и щастие. Но в същото време се почувствах много, много горчиво."

Освободени дисиденти обсъждат нови размени на затворници

Освободени дисиденти обсъждат нови размени на затворници

Те искат да могат да се завърнат в Русия

Тя каза, че обменът, включващ САЩ и Германия, е показал, че руската опозиция може да се свърже със световните лидери, които "не са се отказали от Русия".

Но тя посочи най-малко 15 затворници, които все още са задържани по политически обвинения, включително телевизионния техник на Навални Даниел Холодни, трима от адвокатите на Навални и други политици, активисти и журналисти.

Олег Орлов, правозащитник сред освободените миналата седмица, каза в сряда, че вече се говори за възможен последващ обмен. Той не каза кой е участвал в подобни дискусии.

Размяната на затворници доведе и до освобождаването на водещите дисиденти Владимир Кара-Мурза и Иля Яшин, което означава, че всички най-видни противници на Кремъл вече са базирани извън страната. Навалная също не може да се върне, тъй като тази седмица съдът потвърди решение, което означава, че тя ще бъде арестувана за участие в "екстремистка" група, ако стъпи в Русия.

Остава неясно колко ефективно те и други в свадливата руска опозиция ще могат да работят заедно и какво могат да постигнат, като се има предвид пълната власт на Путин.

Навалная каза, че това ще изисква огромни усилия и жертви, но освобождаването на затворниците дава надежда.

"Само преди седмица те бяха в затвора, заключени зад железни врати... Днес те са свободни хора", каза тя."Някой ден същото ще се случи и с нашата страна."

Русия разпространи видео, уж уличаващо Гершкович в шпионаж

Русия разпространи видео, уж уличаващо Гершкович в шпионаж

В него той се среща със служител на отбранителна компания