Хвърленият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални обяви, че страда от неврологична болка в прочута руска наказателна колония и подчерта, че да се разболееш в затвора е потенциално фатално, информира "Франс прес".

Миналия месец най-видният опонент на президента Владимир Путин беше изпратен в затвора за две години и половина по стари обвинения в присвояване на средства, които неговите сподвижници и западни правителства настояха, че са политически мотивирани.

Адвокатите му тази седмица изразиха загриженост за здравето му и призоваха затворническите власти да изяснят състоянието му и да го преместят в Москва за лечение.

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Силна болка тормози Навални, сподвижници се страхуват за живота му

Искат да бъде освободен от затвора и да бъде прехвърлен в Москва

"Очевидно нервът беше притиснат от постоянното седене в полицейски камионетки и прегърбеност в "несесери", отбеляза Навални в съобщение, публикувано в "Инстаграм", визирайки съдебните клетки за обвиняеми.

"Преди седмица лекарят на затвора ме прегледа и предписа две хапчета ибупрофен, но все още не знам диагнозата", добави той.

44-годишният Навални беше задържан през януари, след като се върна в Русия от Германия, където няколко месеца се възстановяваше от отравяне, което според него е организирано от Кремъл.

Навалничок

Навалничок

Това, което разклаща Русия, е резултат от по-дълбоки причини

Той прекара февруари между арестите и съдебните зали в Москва, където беше съден за клевета срещу ветеран от Втората световна война и за нарушаване на условията на стара условна присъда, постановена за измама.

Днес той написа, че Михаил Ходорковски, който беше собственик на бившия петролен гигант "Юкос", преди да бъде осъден по две спорни дела и да прекара десетилетие зад решетките, го е предупредил, че заболяването в руски затвор е потенциална смъртна присъда.

"Веднъж Михаил Ходорковски, който излежа 10 години в затвора, ми каза: "Основното нещо е да не се разболяваш там."

"Никой няма да те лекува. Ако се разболееш сериозно, ще умреш", разказа Навални, че му е казал Ходорковски.

Здравето на Алексей Навални се е влошило

Здравето на Алексей Навални се е влошило

Не пускат адвокатите му при него…

Вчера Навални подаде две официални жалби, заявявайки, че е подложен на лишаване от сън, което представлява "изтезание".

Днес обаче той се пошегува, че не иска да се "разделя" с десния си крак и отбеляза саркастично, че ще стане еднокрак пират.

Кремъл, който отрече да е земесен в отравянето на Навални, заяви, че въпросите за здравето му трябва да бъдат насочени към затворническата служба.

Вчера съпругата на Навални Юлия се обърна директно към Путин да освободи своя критик.

Русия: Здравето на Навални е задоволително

Русия: Здравето на Навални е задоволително

Изявлението не удовлетворява, а притеснява съюзниците на Навални