Руският опозиционен лидер Алексей Навални продължава да е в изкуствена кома, но състоянието му е стабилно и симптомите му отслабват, съобщиха германските медици, които го лекуват след предполагаемо отравяне, съобщава "Асошиейтед прес".

Подчертава се, че въпреки че състоянието му остава сериозно, няма непосредствена опасност за живота му.

Навални, политик и разследващ корупцията по високите етажи на властта в Русия, който е един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, се разболя при полет за Москва от Сибир преди около седмица и беше откаран в болница в сибирския град Омск, след като самолетът се приземи по спешност.

Русия: Засега няма признаци за престъпление в случая с Навални

Русия: Засега няма признаци за престъпление в случая с Навални

Германия да сподели заключения и клинични доказателства за предполагаемото отравяне

Миналия уикенд той беше настанен в болница "Шарите" в Берлин, където лекарите откриха индикации за "инхибитори на холинестеразата" в организма му.

Намиращи се в някои лекарства, пестициди и химични нервни агенти, инхибиторите на холинестеразата блокират разграждането на ключов химикал в тялото, ацетихолин, който предава сигнали между нервните клетки.

44-годишният Навални се лекува с антидота атропин. От "Шарите" посочиха, че "има известно подобрение на симптомите, причинени от активността на инхибиторите на холинестеразата".

"Въпреки че състоянието му остава сериозно, няма непосредствена опасност за живота му", казаха от болницата и добавиха: "Въпреки това, заради тежестта на отравянето на пациента, е твърде рано да се преценят потенциалните дългосрочни ефекти."

Съпругата на Навални Юлия го посещава редовно в болницата, а от "Шарите" отбелязахаа, че лекуващите лекари "остават в тясна връзка" с нея.

Медиците, лекуващи Навални, поискаха документите за отравянето на Гебрев

Медиците, лекуващи Навални, поискаха документите за отравянето на Гебрев

Смятат, че са използвани сходни вещества...

Приближените на Навални настояват, че той е бил умишлено отровен и твърдят, че Кремъл стои зад престъплението, обвинения, които руските власти отхвърлиха като "празен шум".

Западни експерти предупредиха, че е твърде рано да се правят каквито и да било заключения относно това, което може да е причинило състоянието на Навални, но отбелязват, че новичок, нервнопаралитично вещество от съветската епоха, използвано за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, е инхибитор на холинестераза.

Руските лекари, лекували Навални в Сибир, многократно оспорваха заключението на германската болница, заявявайки, че са изключили отравянето като диагноза и че техните изследвания за инхибитори на холинестеразата са се оказали отрицателни.

Навални беше откаран за лечение в Германия, след като канцлерът Ангела Меркел лично предложи възможността той да се лекува в Берлин.

Приближен на Навални констатира: Само Путин може да поръча отравянето му

Приближен на Навални констатира: Само Путин може да поръча отравянето му

Шефът на Фондацията за борба с корупцията на Навални

"Ние сме длъжни да направим всичко, за да може това да бъде изяснено", каза Меркел пред журналисти по време на годишната си лятна пресконференция днес, като допълни: "Беше правилно и добре, че Германия каза, че сме готови да приемем г-н Навални. И сега ще се опитаме да изясним това с възможностите, които имаме, които действително са ограничени."

Когато има повече яснота за случилото се, Германия ще се опита да осигури "европейска реакция" на случая, каза Меркел. Тя цитира отравянето на Скрипал и дъщеря му във Великобритания преди две години, което подтикна много европейски държави да експулсират руски дипломати.

След среща в Берлин с колегите си от останалите 26 страни от Европейския съюз, германският външен министър Хайко Маас заяви, че Германия е получила "много признание" от своите партньори за приемането на Навални и те са се договорили да се консултират тясно по въпроса.

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Настоява да му изплати 1,2 млн. долара

Той категорично заяви, че Русия е задължена да извърши задълбочено разследване, за което много страни призоваха.

"Русия трябва да допринесе повече за изясняването на случая с Навални, а разследванията, които очакваме, не трябва да остават смокинови листа", настоя Маас пред репортери и допълни: "Историята на този акт трябва да бъде разследвана изчерпателно и прозрачно, а отговорните лица - пряко и непряко - да бъдат подведени под отговорност."

Досега руските власти изглеждат неохотни да разследват състоянието на политика. Екипът на Навални внесе искане миналата седмица в Следствения комитет на Русия, като поиска властите да започнат криминално разследване по обвинение в опит за убийство на общественик, но заявиха, че няма реакция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не вижда основания за наказателно дело, докато причината за състоянието на политика не бъде напълно установена. Руската прокуратура обяви вчера, че предварителното разследване, започнато миналата седмица, не било открило индикации за "умишлени престъпни действия, извършени срещу" Навални.

САЩ пришпорват Русия незабавно да разследва отравянето на Навални

САЩ пришпорват Русия незабавно да разследва отравянето на Навални

"Незабавно, всеобхватно и прозрачно разследване"