Най-богатите 0,1 процент от населението на света са увеличили общото си богатство толкова, колкото най-бедните 50 на сто от световното население - или 3,8 млрд. души - от 1980 г. насам. Това показва нов научен доклад, който разяснява увеличаващата се пропаст между свръхбогатите и бедните.

Докладът за неравенството по света, публикуван от прочутия френски икономист Томас Пикети, предупреждава, че неравенството в някои страни се е увеличило до "изключителни равнища" и подчертава, че проблемът само и единствено ще се влошава, ако правителствата не предприемат координирани действия за увеличаване на данъците и предотвратяването на избягването на данъци.

Над 100 млн. души избират между здраве и храна всеки ден

Над 100 млн. души избират между здраве и храна всеки ден

Допълнителни разходи по здравеопазването стимулират екстремната бедност

Докладът, който се основава на работата на повече от 100 учени по света, е установил, че най-богатите 1 процент от световното население са "овладели" 27 процента от световния растеж на богатството между 1980 и 2016 г. А най-богатите сред богатите са увеличили богатството си дори още повече. "Каймакът" от 0,1% най-богати са спечелили 13 процента от световното богатство, а най-най-богатите 0,001 процента - около 76 000 души - са събрали 4% от цялото ново богатство на света, създадено от 1980 г. насам.

"Най-богатите 0,1 процент (около 7 млн. души) са овладели толкова от световния растеж от 1980 г. насам, колкото бедната половина от възрастното население на света", се изтъква в доклада и се допълва: "Обратно, ръстът на доходите е слаб или нулев за населението между най-бедните 50% и най-богатия 1%."

Според икономистите неравенството в богатството е станало "екстремно" в Русия и САЩ. Най-богатият 1 процент в САЩ е притежавал 39 процента от богатството на страната през 2014 г., увеличение от 22 на сто през 1980 г. Изследователите отбелязват, че "по-голямата част от това увеличение на неравенството се дължи на ръста на богатството, притежавано от най-богатите 0,1 процента".