Иранските сили за сигурност са убили най-малко 448 души при потушаването на протестите, започнали в средата на септември. Повече от половината жертви са от райони на етнически малцинства. Това съобщи  във вторник базираната в Норвегия група за правата на човека в Иран, цитирана от АФП.

От жертвите 60 са лица на възраст под 18 години. 29 от убитите са жени.

16 души са били убити от силите за сигурност само през изминалата седмица, от които 12 са били убити в райони, населени с кюрди, където протестите са били особено интензивни.

Иран открил доказателства за участие на Запада в протестите

Иран открил доказателства за участие на Запада в протестите

Техеран отказа да сътрудничи на разследването на ООН за нарушения на човешките права

Броят включва само граждани, убити при репресиите, но не и членове на силите за сигурност.

Припомняме, че бригаден генерал Амирали Хаджизаде от Корпуса на гвардейците на ислямската революция каза по-рано във вторник, че повече от 300 души са били убити. За първи път властите признават такива данни.

Съветът по правата на ООН миналата седмица гласува за създаване на мисия на високо ниво, която да изследва репресиите - ход, гневно отхвърлен от Иран.

"Властите на Ислямската република знаят много добре, че ако си сътрудничат с мисията на ООН за установяване на факти, ще бъдат разкрити още по-широки мащаби на техните престъпления, каза директорът на правозащитната организация Махмуд Амири-Могадам. Ето защо техният отказ от сътрудничество е предвидим", добави той.

Протестите избухнаха след смъртта на 16 септември на кюрдския иранец Махса Амини, арестувана от полицията за морал в Техеран, като се превърнаха в най-голямото предизвикателство за режима след революцията от 1979 г.

Хаменей приветства силите за сигурност, потушили протестите в Иран

Хаменей приветства силите за сигурност, потушили протестите в Иран

Почете онези от тях, загинали при сблъсъците с демонстранти

Иран разполага с доказателства, че западните държави са участвали в протестите, обхванали страната, съобщиха ден по-рано от външното министерство на страната.

Имаме конкретна информация, която доказва, че САЩ, западните страни и някои от американските съюзници са имали роля в протестите", заяви на брифинг говорителят на ведомството Насър Канаани.