Най-малко девет души бяха убити при престрелки, след като въоръжени мъже нахлуха в затвор в столицата на западноафриканската страна Гвинея този уикенд. Въоръжените за кратко са освободили бившия президент Муса Дадис Камара и други задържани. Това съобщава "Ройтерс" като цитира днешно изявление на министерството на правосъдието.

Властите откриха телата на трима нападатели, четирима войници и други двама души, съобщи министерството в първия си официален доклад за случая в събота сутринта. Други шестима са в болница с огнестрелни рани. Военните претърсиха къщи и коли след взлома, намериха бившия военен лидер и двама от избягалите служители и ги върнаха в затвора Central House в Конакри в рамките на същия ден. Друг избягал обаче все още е на свобода.

Сблъсъците подчертаха крехката ситуация със сигурността в западноафриканската държава, която се управлява от военна хунта, завзела властта през 2021 г. През последните три години имаше осем такива превземания в Западна и Централна Африка.

Изявлението на министерството, подписано от главния прокурор Ямуса Конте, гласи, че Камара и другите избягали са разследвани за непредумишлено убийство и други нарушения. Адвокатът на Камара по-рано отхвърли предположенията, че бившият лидер е организирал проникването и изтъкна, че е бил отвлечен от затвора насила.

Камара ръководи военен преврат през 2008 г. и управлява Гвинея почти година. Той е съден от миналата година, като е обвинен заедно с други в организирането на клане на стадион и масово посегателство от гвинейските сили за сигурност. Тогава са били убити 150 души по време на продемократичен митинг на 28 септември 2009 г. Той отрече да носи отговорност, като обвини за зверствата войниците.

Началниците на отбраната на ECOWAS обсъждат военна намеса в Нигер

Началниците на отбраната на ECOWAS обсъждат военна намеса в Нигер

Не е ясно дали и кога ще започне такава