Няма да допуснем да се засегнат правата на бесарабските българи в Украйна за изучаване на майчин език. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя коментира новия закон, забраняващ преподаването на всички предмети изцяло на друг език, освен украински. Българският по принцип се изучава като факултативен език в училищата.

Министър Захариева припомни, че Украйна се е присъединила към Конвенцията за спазването на правата на малцинствата и изтъкна, че законът не е обнародван. Приет е на второ четене. "Това, което се случва ни притеснява, определено", коментира Захариева.

Български евродепутати искат отмяна на закона за образованието в Украйна

Български евродепутати искат отмяна на закона за образованието в Украйна

Заради инициативата делегация на ЕП ще постави въпроса в Киев

По думите й обяснението от украинска страна е, че със закона искат да укрепят езика си, тъй като имало много училища, в които всички предмети се изучават на друг език, а не на украинския.

Захариева коментира още, че в закона се дава възможност част от предметите да се изучават на друг език, но като факултативен, а не като задължителен. Тя подчерта, че е дадена възможност за европейските езици да се направи изключение.

"Премиерът Бойко Борисов ни възложи първо да си свършим ние работата, да го информираме какво е станало и той е готов всеки един момент да се чуе с президента на Украйна"

Захариева каза още, че в свое писмо до външния министър на Украйна България, Румъния, Гърция и Унгария изразяват своето притеснение от този закон и настояват той да не засегне правата на малцинствата и обучението на майчин език. Писмото ще бъде изпратено и до Съвета на Европа и до ОССЕ.

Писмото е подписано от външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Кодзиас, на Румъния - Теодор Мелешкану, и на Унгария - Петер Сиярто. Писмото е адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Повод за това писмо са новите разпоредби на закона "За образованието" на Украйна. Според тях се предвижда възможността за обучение на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои възможни изключения) ще се преподават само на украински език. Предвижда се и украинският език да стане единственият език на обучение в системата на средното, професионалното и висшето образование.

По-рано през деня по разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в МВнР бе извикан представител на посолството на Украйна в София, съобщиха от МВнР.

В разговора беше изразена загрижеността на българската страна за последствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия образователен закон. Украинската страна посочи, че новият образователен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да изучава майчиния си език. По думите на представителя на украинското посолство целта на нормативния акт е да се "укрепи" употребата на украинския език, който е държавен.

Българският посланик в Киев Красимир Минчев се очаква да проведе среща в украинското министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия образователен закон на Украйна.

Украинската образователна реформа засяга не само България, категорична Илияна Йотова

Украинската образователна реформа засяга не само България, категорична Илияна Йотова

Русия е необходим съюзник за борбата с международния тероризъм

"Малко по-особена е ситуацията за България. Всъщност ние нямаме изцяло българско училище. България разви уникална мрежа от неделни училища, които са над 50. Също така български език се изучава и в украинските училища. Ние сме притеснени и не случайно има и обща инициатива с колегите от европейски държави, които най-силно ще засегне този закон", заяви Захариева.

"Ние следим с внимание този въпрос и сме длъжни да им кажем, че няма да допуснем да се засегнат правата на малцинствата там и изучаването на майчин език", допълни министър Захариева.

Припомняме, категорична и бърза реакция на българските власти поиска и лично премиерът Бойко Борисов на последното заседание на Министерски съвет вчера. Той самият се ангажира да потърси контакт с президента Петро Порошенко по въпроса с обучението на български език в Украйна и защита на правата на българите, които живеят там от векове, но пазят националната си идентичност.