Неидентифицирани самолети нанесоха удари по цели в Сирия близо до границата с Ирак в петък, при което за загинали осем подкрепени от Иран представители на иракски милиции, заявиха сирийски активисти и двама иракски представители, нападение, което идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Иран, съобщава АП.

Сирийската обсерватория за правата на човека заяви, че самолетите са насочени към позиции, принадлежащи на проирански милиции в района на Букамал, близо до границата с Ирак. Организацията, базирана във Великобритания, която документира войната в Сирия чрез мрежа от активисти, заяви, че самолетите са ударили различни цели, складове за оръжие и превозни средства, принадлежащи на милициите.

Иракски служител по сигурността и друг служител от подкрепяните от Иран иракски милиции, известни като Народните сили за мобилизация, заявиха, че бойните самолети са ударили две превозни средства, пренасящи ракети от сирийската страна на границата. Ударът най-вероятно е извършен от израелски бойни самолети, обясняват те.

Нетаняху заплаши с решителен удар, ако Иран нападне Израел

Нетаняху заплаши с решителен удар, ако Иран нападне Израел

Всеки, който ни атакува, ще получи решителен удар

Израелската армия и Пентагонът не предоставят коментари относно атаката в Сирия.

Иракските служители определиха осемте жертви като бойци на иракската милиция, докато Обсерваторията само заяви, че осемте не са сирийци. Броят на загиналите може да се увеличи, тъй като има и ранени, някои от които са в тежко състояние.

През последните години Израел многократно е нанасял удари по свързани с Иран цели в Сирия и предупреждава срещу всяко постоянно присъствие на Иран на границата.

САЩ извърши военни удари в района на 29 декември, при което уби 25 членове на подкрепяна от Иран иракска милиция в отговор на ракетно нападение на военна база в Ирак, при което беше убит американски контрагент. САЩ обвиниха за това нападение подкрепяната от Иран иракска милиция.

Сирия е "абсолютно солидарна" с Иран и правото му на отговор на агресията на САЩ

Сирия е "абсолютно солидарна" с Иран и правото му на отговор на агресията на САЩ

САЩ били виновни за разпалването на конфликти в Близкия изток

Въздушните удари са дни след удара на САЩ, койото уби иранския генерал Касем Солеймани, което предизвика гневни призиви за отмъщение и ескалация на напрежението до ръба на война между двете страни.

Иран реагира като стреля с ракети по венни бази с американски войски в Ирак. Оттогава и двете страни сигнализираха, че се оттеглят от по-нататъшна ескалация, но напрежението остава високо и регионът е на ръба на война.

На фона на нарастващото напрежение руският президент Владимир Путин направи рядко посещение в Сирия тази седмица за разговори с президента Башар Асад в Дамаск. Русия е ключов съюзник за Асад, като предлага решаваща военна и политическа подкрепа през цялата гражданска война.

Районът, ударен в петък, е ключов за сухопътния коридор за Техеран, който свързва Иран през Ирак и Сирия през Ливан. Докладът на обсерваторията твърди, че Путин е информирал Асад по време на посещението си за намерението на САЩ да "затвори" сухопътния коридор завинаги.

Американски войски се оттеглят от 2 бази в Хасака

Американски войски се оттеглят от 2 бази в Хасака

Сирия: Американският режим е отговорен за всички последствия от безразсъдната си политика и арогантност