Полицията в Непал е задържала 10 души, за които твърди, че са прибирали огромни суми от безработни младежи за визи за пътуване, след което са ги изпращали незаконно за наемници в руската армия, предава Ройтерс.

Тази седмица Непал поиска от Москва да не наема негови граждани в руската армия и да изпрати всички непалски войници от своите въоръжени сили обратно в хималайската страна, след като шестима нейни граждани, служещи в руската армия, са били убити във войната в Украйна.

Началникът на полицията в Катманду Бхупендра Хатри каза, че 10 души са задържани от полицията в операция, проведена през последните няколко дни след сигнали.

"Обсъждаме случая с прокуратурата и ще ги представим на съда", каза Хатри пред Ройтерс. Той не уточни кога арестуваните ще се явят в съда.

Хатри каза, че задържаните незаконно са вземали от всеки до 9000 долара и са ги изпращали в Русия с "визи за посещение (туристически)", главно през ОАЕ. След това те са вербувани в руската армия.

"Това е случай на трафик на хора... организирана престъпност", добави Хатри.

Непал, който се намира между Китай и Индия, поиска от Русия да компенсира семействата на убитите непалски граждани.

Непалските войници, наричани гурки, са известни със своята храброст и бойни умения и са служили на британската и индийската армии след независимостта на Индия през 1947 г. съгласно споразумение между трите страни. С Русия обаче такова споразумение няма.

Милиони непалци изкарват прехраната си в чужбина, главно като работници във фабрики и на строителни обекти, в Южна Корея, Малайзия и Близкия изток.

Кубински наемници в Русия - като през Студената война

Кубински наемници в Русия - като през Студената война

Хавана Таймс: Трудно е да се повярва, че кубинското правителство не е било наясно, след като знае дори кога член на опозицията ходи до тоалетната