Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли съобщения в медиите, които се позовават на дипломати, според които Нетаняху не е имал интерес от сделка за заложници.

"Изтичането на информация и фалшивите брифинги от неизвестни лица в медиите създават невярна представа за обществеността", заявяват от кабинета на министър-председателя пред обществената телевизия "Кан".

По-рано израелският всекидневник "Хаарец" съобщи, че ръководителите на тайните служби "Мосад" и "Шин Бет" са се завърнали в Израел от Кайро от непреки преговори с "Хамас" за Газа. В преговорите Египет, Катар и САЩ са действали като посредници.

Все още няма официална информация за резултата от преговорите. "Хаарец" обаче съобщава, че преговорите не са постигнали никакъв напредък. Неизраелски източник от дипломатическите среди заяви, че исканията на Нетаняху са саботирали преговорите и са показали, че той не се интересува от сделка за заложниците.

Кабинетът на Нетаняху обвинява "Хамас" за провала на преговорите, които са въвели в последния момент десетки промени в споразумението, които на практика го обезсилвали. По същия начин в края на юли и от "Хамас" обвиниха Нетаняху, че поставя нови условия за примирие.

В изявлението на кабинета се атакуват и критиците на Нетаняху: "Всеки, който предлага да отстъпим пред исканията на "Хамас", за да получи аплодисменти в телевизионните студия, вреди на шансовете за освобождаване на заложниците и ни връща в реалността от 6 октомври."

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

За първи път Израел допуска оттегляне от границата с Египет