Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че ще скоро ще се срещне с руския президент Владимир Путин, за да обсъдят координацията, свързана със сигурността в Сирия, което става в контекста на изострянето на отношенията с Москва заради въздушните операции на Израел в Арабската република, отбелязва "Ройтерс".

Нетаняху обяви новината по време на заседание на правителството си, като не е посочил конкретна дата за срещата си с Путин.

Русия обяви във вторник, че е подобрила противовъздушната отбрана на Сирия със зенитно-ракетния комплекс С-300, след като обвини Израел, че носи непряка отговорност за свалянето на руския шпионски самолет Ил-20, което беше извършено по погрешка от сирийската противовъздушна отбрана, докато беше взела на мушка щурмови израелски изтребители.

САЩ доставят още изтребители Ф-35 на Израел заради С-300 в Сирия

САЩ доставят още изтребители Ф-35 на Израел заради С-300 в Сирия

Демонстрира решимостта на САЩ и Израел да поддържат операциите на израелските ВВС над Сирия

Израелски официални представители заявиха, че новоразположената руска система в Сирия може да бъде победена от стелт изтребителите на Израел и евентуално унищожена, като обещаха да продължат усилията за предотвратяване на военно укрепване на Иран в Сирия.

Ала след като руският самолет беше свален, не е имало съобщения за въздушни удари на Израел в Сирия.

Очевидната пауза доведе до спекулации в израелските медии, че Израел или се е оттеглил по искане на Русия, или е спрял нападенията заради опасения, че ще предизвика напрежение с Москва, която е главният поддръжник на режима в Дамаск.

Израел можел да победи и унищожи С-300 на Русия в Сирия

Израел можел да победи и унищожи С-300 на Русия в Сирия

Тъй като разполагал със стелт изтребители

Нетаняху заяви, че е разговарял по телефона с Путин "и се разбрахме да се срещнем скоро, за да продължим важната координация в областта на сигурността между нашите въоръжени сили".

"Израел ще действа постоянно, за да попречи на Иран да се укрепи военно в Сирия и да прехвърли смъртоносни оръжия на "Хизбула" в Ливан", изтъкнал още израелският премиер.

Израел няма да спре операциите в Сирия въпреки разполагането на С-300

Израел няма да спре операциите в Сирия въпреки разполагането на С-300

Това обяви израелският военен министър