Официален представител на Израел омаловажи разполагането на зенитно-ракетен комплекс С-300 от Русия в Сирия, изтъквайки, че руската противоракетна система може да бъде победена от стелт (невидими) изтребителите на Израел и евентуално да бъде унищожена, съобщава "Ройтерс".

Москва обяви във вторник, че е доставила С-300 на Сирия, решение, взето след като обвини Израел, че носи непряка отговорност за свалянето на руския разузнавателен самолет Ил-20 от сирийската противовъздушна отбрана, докато тя се опитваше да противодейства на израелски щурмови изтребители миналия месец.

Израел няма да спре операциите в Сирия въпреки разполагането на С-300

Израел няма да спре операциите в Сирия въпреки разполагането на С-300

Това обяви израелският военен министър

Дамаск и Русия определят разполагането на С-300 като основен възпиращ фактор. Израел и САЩ изразиха опасения относно предаването на руската противоракетна система на Сирия.

Ала запитан в интервю дали придобиването на руската система от Сирия ще отреже крилете на израелските военни, Цаки Ханегби, който е министър на регионалното сътрудничество на еврейската държава и член на кабинета по сигурността, който няма право на глас, отсече: "Недвусмислено не."

"Оперативните способности на военновъздушните сили са такива, че тези батареи (С-300) наистина не ограничават способностите на военновъздушните сили да действат", изтъкна той пред армейското радио.

Русия е предала на Сирия С-300

Русия е предала на Сирия С-300

Кремъл гради единна ПВО отбрана в Сирия

Имайки предвид изтребителите F-35, които Израел започна да получава от САЩ преди повече от година, Ханегби коментира: "Знаете, че имаме стелт изтребители, най-добрите самолети в света. Тези батареи (на Русия) дори не са способни да ги засичат."

Освен С-300, Русия изпрати в Сирия и по-модерната С-400 през последните две години. Досега руската армия ги е използвала за защита на своите самолети и руски обекти в Сирия. Но сега решението на Русия да достави противовъздушната система означава, че тя ще бъде предадена на режима на Башар Асад.

"Ройтерс" съобщи през 2015 г., че Израел е тренирал срещу доставена от Русия система С-300 в Гърция.

Тръмп: Ще отговорим на руските С-300 в Сирия

Тръмп: Ще отговорим на руските С-300 в Сирия

Русия въоръжава съюзника си Асад

Според Израел неговите въздушни удари в Сирия са необходими, за да предотврати разполагането и прехвърлянето на оръжия от страна на Иран или ливанската групировка "Хизбула", които са съюзници на Дамаск.

По думите на Ханегби, Русия преди е разполагала своя собствена С-300 в Сирия, така че способностите на системата отдавна са разглеждани като фактор от израелското планиране. Сирийските военни ще имат нужда от "няколко месеца", за да направят своите С-300 оперативни.