Премиерът Бенямин Нетаняху уволни в неделя министъра на отбраната Йоав Галант, съобщи Jerusalem Post. Премиерът заяви, че е изгубил доверието си в министъра на отбраната.

Решението му разгневи армията, която вече обяви, че не подкрепя реформата. 

Нетаняху доказа в неделя, че сигурността на Израел не е негов основен приоритет, каза бившият началник на щаба Гади Айзенкот. "Уволнението на Галант е позор за наследството на Нетаняху и опасен залог за живота на всички ни.", каза той. 

Сега Нетаняху разполага с 48 часа, за да назначи нов министър на отбраната.

Припомняме, че в събота Галант призова за замразяване на плана за съдебна реформа.

Това бе първият по-високопоставен политик от партията на Нетаняху, който открито се обяви срещу противоречивото законодателство. Минути след като изнесе реч на живо, други двама депутати от "Ликуд" се присъединиха към неговия призив.

Израелски министър иска Нетаняху да се откаже от съдебната реформа

Израелски министър иска Нетаняху да се откаже от съдебната реформа

След протестите срещу готвените от правителството мерки

По-късно стана ясно, че и министърът на земеделието Ави Дихтер, друг член на "Ликуд", е казал лично на Нетаняху, че също подкрепя замразяването на законодателството.

Това значи, че Нетаняху може и да не разполага с мнозинство, за да прокара реформата си.

Нетаняху обяви в понеделник смекчаване на плана за цялостна реформа на съдебната система в очевиден опит да се успокоят продължилите повече от два месеца национални протести и на фона на опасенията, изразени от западните съюзници.

Съобщението последва призив към Нетаняху от президента на САЩ Джо Байдън да търси компромис и консенсус в конституционната криза. То обаче бе отхвърлено от лявоцентристката политическа опозиция и те обещаха засилване на протестите.

Вече разклатеният шекел падна с още 0,4% спрямо долара. Акциите на Тел Авив паднаха с 0,3%. Някои депутати от коалицията на Нетаняху определиха отстъплението като "капитулация".

Разполагайки с парламентарно мнозинство, Нетаняху изглеждаше готов да ратифицира пакета от реформи до ваканцията на Кнесета на 2 април. Но повечето от тях сега ще бъдат отложени, докато израелският парламент не се събере отново на 30 април.

Законодателството, което все още е предвидено за ратифициране през следващите две седмици, засяга израелския метод за подбор на съдии - въпрос в основата на спора, като критиците обвиняват Нетаняху, че се опитва да ограничи независимостта на съдилищата.

Премиерът-ветеран - съден по обвинения в корупция, които той отрича - настоява, че търси баланс между клоновете на властта. Управляващата коалиция, която включва ултраортодоксални еврейски и крайнодесни партии, твърди, че предложените реформи са необходими за коригиране на дисбаланса на властта между избраните представители и висшия съд на Израел.

Съдебната реформа на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Съдебната реформа на Нетаняху ядоса израелските военни резервисти

Съпротива и от министъра на отбраната