Най-продаваният израелски автор Ювал Ноа Харари разкритикува правителството на Израел, изтъквайки, че премиерът Бенямин Нетаняху застрашава основите на либералната демокрация в Израел, съобщава "Аарец".

Новата книга на Харари "21 урока за 21 век" се очаква да оглави класациите за най-продавани книги в Израел, както се случи с предишните две книги на автора.

Той е отхвърлил неотдавнашната покана от израелското консулство за събитие в Лос Анджелис.

"Не искам да бъда официален представител на израелското правителство, защото имам проблем с настоящата му политика", изтъква Харари, допълвайки: "Работата ми като учен се основава на свободата на мисълта и свободата на изразяване, докато правителството на Нетаняху представлява заплаха за основните свободи. Той направи Израел близък съюзник на Унгария на Орбан, със същия националистически и авторитарен светоглед. При тези обстоятелства, нямам друг избор освен да пазя дистанция."

Ноа Хахари изтъква в интервю за френско списание предизвикателствата пред човечеството през настоящия век, главно екологични и технологични, като твърди, че те водят до разпадането на либералните ценности и националните държави, защото те не са подготвени да се справят с тях. Напротив, той е по-малко разтревожен от кризата с мигрантите, в която Европа се е вторачила, както от възхода на радикалния ислям.

За разлика от комунизма през 20 век, подчертава Харари, радикалният ислям няма глобално влияние, като дори в мюсюлманския свят той привличал малко малцинство.