Международната правозащитна организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч") обяви, че избуяването на нетолерантността в страни като САЩ насърчава диктатори от Русия до Китай и Турция, съобщава "Асошиейтед прес".

В годишния доклад на правозащитниците се изтъква, че политиките срещу имигрантите и други популистки мерки представляват "огромна заплаха" за трудно извоюваните права на малцинствата в западните демокрации.

Директорът на "Хюман райтс уоч" Кенет Рот открои американския президент Доналд Тръмп, посочвайки, че е нарушил "всички табута срещу расизма, срещу женомразството и срещу ксенофобията".

Въпреки че поддръжниците на Тръмп приветстват неговата откровена реторика, Рот подчертава, че тя има международни последици, защото "това прави много по-трудно да се стигматизират авторитарните лидери".

Докладът настоява демократичните правителства да се занимаят с проблемите, които позволиха процъфтяването на популизма, като например неравенството в доходите, страховете от тероризъм и нарастващата миграция. Той също така настоява за съпротива.