Нидерландия ще разреши евтаназията за неизлечимо болни деца на възраст по 12 години. Това обяви в петък правителството, съобщи NL Times.

За тази група деца прекратяването на живота е единствената разумна алтернатива за прекратяване на безнадеждното и непоносимо страдание на детето, се казва в изявление на министерството. Това са до 10 деца годишно.

Припомняме, че Нидерландия е първата страна в света, която легализира евтаназията през 2002 г. Но подобна мярка и за деца под 12-годишна възраст се обсъжда от години, въпреки че отдавна съществува изключение за бебетата.

"Това е особено сложен въпрос, който се занимава с много тревожни ситуации. Ситуации, които не бихте пожелали на никого, призна министърът на здравеопазването Ернст Куйперс. Радвам се, че след интензивни консултации с всички участващи страни постигнахме решение, което ни позволява да помогнем на тези нелечимо болни деца, техните родители, а също и техните лекари."

Холандия разрешава евтаназия за неизлечимо болни деца под 12 години

Холандия разрешава евтаназия за неизлечимо болни деца под 12 години

Ще е необходимо съгласието на родителите и поне двама лекари

Миналата година 8720 души са починали чрез евтаназия в Нидерландия,  което е около 5% от всички смъртни случаи в страната. Само едно от тях беше дете. Повече от 91 000 души са избрали евтаназията, откакто тя беше легализирана през 2002 г. От тях само в 133 случая е установено, че са нарушени правните критерии, което е довело до наказателно преследване в един случай.

Изключението за бебета е използвано само три пъти, откакто беше въведено за първи път през 2007 г. Тези случаи се случиха през 2009, 2015 и 2017 г. Изключението за бебета се наблюдава от друга агенция и данните за 2022 г. все още не са публикувани.

Евтаназията, която позволява на лекар да сложи край на живота на пациент, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия, Нова Зеландия, Испания и по-голямата част от Австралия. Самоубийството с лекарска помощ, което означава, че пациентът сам извършва акта, е разрешено в няколко други държави, включително части от САЩ.

22% увеличение на желаещи евтаназия отчита холандски център за 2019 г.

22% увеличение на желаещи евтаназия отчита холандски център за 2019 г.

"Всеки работен ден 13 души казват: "Помогнете ми, не мога да продължа"