Служебното правителство на Холандия премахна ограниченията върху доставките на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства в опит да се присъедини към френско-германско-испанския договор за оръжия. Това предаде агенция Ройтерс.

Вдигнатите сега ограничения следваха политика на "презумпция за отказ" и означаваха, че разрешителните за износ на оръжия за трите участващи страни бяха отказани, освен ако не можеше да бъде "неопровержимо" доказано, че оръжията няма да бъдат използвани за конфликтите в Северна Сирия или Йемен, поясняват от правителството.

В писмо до парламента миналата седмица правителството посочи, че трябва да премахне тази политика, тъй като страната иска да се присъедини към френско-германско-испанския договор, който регулира износа на оръжия, като същевременно следва критериите за износ на оръжие на ЕС и ООН.

Нито една от потенциалните страни по договора не прилага политика на "презумпция за отказ", тъй като партньорите по договора се доверяват взаимно на оценките за контрол на износа, добавят от правителството на Нидерландия.

Нидерландия ограничава износа на чипове

Нидерландия ограничава износа на чипове

САЩ оказва натиск за ограничаване на продажбите на компютърни чипове на Китай