Решението на Върховния съд на Нидерландия е, че златни артефакти от Крим, които бяха изложени в чужбина, трябва да бъдат върнати в Украйна, а не в Крим, който Русия анексира през 2014 година.

Това слага край на дългата и много оспорвана битка за съкровищата. Над хиляда древни предмета, включително голям златен скитски шлем и златно украшение за врата от Крим, бяха дадени на заем в музея Алард Пиърсън в Амстердам, след като Москва превзе полуострова от Украйна.

Когато изложбата приключи, и двете страни, както и музеите в сега контролираната от Русия територия, заявиха права върху артефактите и си ги поискаха.

Зеленски: Русия разруши стотици църкви, музеи и галерии

Зеленски: Русия разруши стотици църкви, музеи и галерии

Нови свидетелства

Нидерландския музей задържа скъпоценностите за съхранение в очакване на окончателно съдебно решение. В решението от петък, което потвърждава решението на по-нисша инстанция от 2021 година, се казва, че музеят трябва да върне съкровищата на държавата Украйна, а не на музеите в Крим.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски определи решението на Нидерландия, като пример за "лидерство в защитата на международното право" и благодари на нидерландският премиер Марк Рюте за планираното връщане на "скитското злато".

Музеите, които са заели съкровищата, твърдят, че условията на заема им са били нарушени и че археологическите артефакти, открити от кримска земя, принадлежат там, независимо от политиката.

Украйна твърди, че произведенията са част от нейното наследство и трябва да се пазят в безопасност по време на конфликта с Русия, който избухна през февруари миналата година след пълномащабното нахлуване на Русия. Организации като ООН, Европейският съюз и Нидерландия признават "териториалната цялост" на Украйна в нейните граници отпреди 2014 година.

Съд в Нидерландия постанови: скитското злато е собственост на Украйна, а не на Русия

Съд в Нидерландия постанови: скитското злато е собственост на Украйна, а не на Русия

Решението може да се обжалва