Нигерската хунта обвини Франция в сряда, че е нарушила въздушното ѝ пространство като част от план за дестабилизиране на страната, съобщава "Ройтерс". Агенцията коментира, че новата власт след преврата в Ниамей с поредните си обвинения към Париж намалява надеждите за бързо дипломатическо разрешаване на кризата.

Видеоизявлението на армейския офицер Амаду Абдраман, в което той не предостави никакви доказателства, идва в момент на високо напрежение, докато западноафриканските държавни глави се подготвят да обсъдят варианти, включително военни действия срещу хунтата на среща на върха в четвъртък.

"Това, което виждаме, е план за дестабилизиране на страната ни", каза Абдраман в изявлението. Той обвинява Франция, че се стреми да подкопае доверието в хунтата в очите на хората и да създаде атмосфера на несигурност.

Припомняме, че не за първи път лидерите на преврата в Нигер обвиняват Франция в нарушаване на въздушното им пространство. Париж вече отрече да го прави.

В сряда нямаше незабавна реакция на Франция на последното изявление на хунтата.

Франция отхвърли опитите на Нигер да прекрати двустранните военни пактове

Франция отхвърли опитите на Нигер да прекрати двустранните военни пактове

Тъй като продължава да счита за законни свалените след првврат власти

Западните сили се опасяват, че руското влияние може да се засили, ако хунтата в Нигер последва примера на Мали, като изхвърли западните войски и покани наемници от руската наемническа група Вагнер.

Досега хунтата е отхвърляла дипломатическите предложения на африкански, американски и пратеници на ООН.

В четвъртък държавните глави на ECOWAS трябва да се срещнат в нигерийската столица Абуджа, за да обсъдят ситуацията в Нигер и възможните реакции, включително и възможната употреба на сила за възстановяване на конституционния ред.

CRR подкрепя ECOWAS и всички други международни участници, които искат да сложат край на армейското управление в Нигер, се казва в изявлението на Аг Була, добавяйки, че Съветът ще се предостави на разположение на блока за всякакви полезни цели.

Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната

Хунтата на Нигер затвори въздушното пространство над страната

Франция спря помощта за региона