Турция никога няма да позволи формирането на нова държава в Северна Сирия. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Ние никога няма да позволим основаването на този тип държава, въпреки усилията това да бъде направено", заяви Ердоган пред турския борд за външноикономически отношения в Истанбул.

Той повтори отново желанието на Турция да види "свободна от терористи безопасна зона" в Северна Сирия за безопасността на нейните югоизточни гранични провинции.

"Ние казваме това от самото началото. Ако не се справим с този въпрос, Газиантеп винаги ще е изправен пред заплаха, Килис винаги е изправен пред заплаха, Санлиурфа винаги е изправена пред заплаха", допълни Реджеп Ердоган, споменавайки трите гранични провинции.

Турската армия в момента действа в Северна Сирия под операцията "Щитът на Ефрат", която започна в края на август, за да повиши сигурността, да подкрепя коалиционните сили и да елиминира заплахата от тероризъм по турската граница. Турска артилерия и изтребители подкрепят бойците на Сирийската свободна армия.

От началото на операцията, турските екипи по обезвреждане на взривни устройства са неутрализирали 2208 самоделки и 42 мини в прочистени от "Ислямска държава" (ДАЕШ) райони.

68 терористи на ДАЕШ са убити по време на операцията в Ал-Баб в Сирия от петък през нощта, по информация от турската армия.

В съобщение, разпространено от турския Генерален щаб, общо 141 цели на ДАЕШ, включително военни управления, са били разрушени в рамките на операцията.

Двама сирийски бунтовници са убити, а един е ранен при сблъсъците с терористите от "Ислямска държава".

По време на операцията е са унищожени също дрон и брониран автомобил.

Русия и Турция обсъдиха Алепо

Русия и Турция обсъдиха Алепо

И двете страни изразиха удовлетворение

Ердоган обяви още, че ще повдигне въпроса за зона без полети в Северна Сирия пред Доналд Тръмп, когато той встъпи в длъжност.