Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните членки на Европейския съюз, които са изкушени да водят отделна политика от тази на Общността, че не биха могли да съществуват без ЕС, съобщава "Франс прес".

"Тези, които смятат, че е дошло време за разформироване на ЕС, за раздробяването му, за разединяването ни, много грешат", коментира Юнкер по време на конференция за 25-годишнината от срещата на върха в Маастрихт, на която бяха положени основите на еврото като единна европейска валута и на която страните се разбраха европейската общност да се задълбочи в Европейски съюз.

По думите му, без ЕС никоя страна членка не била в състояние самостоятелно да има каквато и да било политическа тежест в света.

"Днес представляваме значителна част от световната икономика - 25 на сто от брутния вътрешен продукт. След 10 години този дял ще е 15%, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно", предупреди Юнкер, контрирайки евроскептиците, които бележат възход в много страни в ЕС.

От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на XX в. европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в края на този век може би ще сме 4 на сто от 10 млрд. жители на планетата, отбеляза председателят на ЕК.