Нивото на водата в районите, които бяха залети и наводнени от разрушаването на язовира "Каховка", е започнало да спада. Украински официални лица заявяват, че средно нивото е паднало до почти 5 метра.

На десния бряг на Днепър са наводнени 35 населени места, близо 4000 домове се намират под водата, която постепенно започва да спада, съобщи ръководителят на Херсонската военна администрация Александър Прокудин. От Херсонска област са евакуирани 2588 души.

В самата Нова Каховка, която е окупирана от руската армия, нивото на водата също е започнала да спада. Ситуацията остава най-тежка в село Корсунка.

В Николаевска област Виталий Ким също съобщава, че водите се отичат.

Тази сутрин генералният щаб на украинската армия пише изрично, че руските окупационни власт не позволяват евакуация на хора, които нямат руски паспорти. Както и настаняват военни в годните за обитаване къщи в Херсонска област.

Според назначения от Русия временен губернатор на Херсонска област Владимир Салдо, нивото на водата в Нова Каховка се е понижило с 3 метра до 7 метра за 24 часа. По прогнозите на "Русхидро" Днепър ще се върне в обичайното си корито под Каховската ВЕЦ до 16 юни.

Преобладават доказателствата, че експлозията, която във вторник, 6 юни повреди язовирната стена е дело на руската армия, въпреки обвиненията от страна на Кремъл към Украйна.

Сеизмологични данни доказват, че стената на ВЕЦ Каховка е взривена

Сеизмологични данни доказват, че стената на ВЕЦ Каховка е взривена

Съобщение на норвежките сеизмолози

Балансът на доказателствата, мотивите и реториката предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира, написа ISW в дневния си анализ, в който прави обзор на доказателствата.

Според ООН най-малко 17 хиляди души са били засегнати на територията, контролирана от Украйна, като крайната цифра може да се окаже много по-висока. Организацията няма достъп до цивилните на територията, окупирана от Русия.

Стотици хиляди хора са загубили достъп до питейна вода: водоснабдителната мрежа е замърсена с канализационни води, пестициди и други химикали. Има притеснения за възникване и разпространение на епидемии.

Отделно на това водите носят мини, които явно са били заложени и като част от отбранителната линия на руската армия срещу украинското контранастъпление.

Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията

Украйна може да загуби няколко милиона тона реколта поради наводненията

Без източник на водоснабдяване е невъзможно да се отглеждат зеленчуци

Към тази сутрин нивото на язовир Каховка край Никопол е 10,55 м., което е с почти 1,2 м по-ниско от предходния ден, съобщи ръководителят на "Укхидроенерго" Ихор Сирота. Това означава, че повече от една трета от водата от язовира, натрупана от пролетния воден сбор, е загубена. Нивото на язовира се следи с особено внимание, тъй като от там се осигурява основната линия за охлаждането на АЕЦ "Запорожие" - най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, която от март месец 2022 г. е под контрола на руската армия.