На 9 юни украинските сили продължиха контранастъпателните операции в поне четири района на фронта. Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че руските сили са отразили ограничени и локализирани украински наземни атаки в района на Кремина. Украински официални лица заявиха, че за последните 2 дни са напреднали с 1,2 километра при продължителни настъпателни операции край Бахмут и продължили ограничени контранастъпателни операции в западната част на Донецка област близо до границата на Донецка и Запорожка област, като постигнаха тактически успехи в района.

Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Продължиха също така наземните атаки в западната Запорожка област през нощта от 8 срещу 9 юни и през деня на 9 юни, а руски източник предположи, че украинските сили са постигнали постепенни печалби по време на атаките.

Путин призна за украинското контранастъпление

Путин призна за украинското контранастъпление

Според него то не е постигнало успехи

Руският президент Владимир Путин призна на 9 юни, че украинската контраофанзива започна наскоро и отбеляза, че украинските сили все още имат офанзивен потенциал, отклонение от предишните усилия на Кремъл да омаловажава украинските контраофанзиви.

Путин заяви, че боевете продължават пет дни и заяви, че украинските сили "не са постигнали целите си в никоя бойна зона", след като са ангажирали "стратегически резерви".

Путин твърди, че украинските сили са претърпели значителни загуби и приписва руските успехи на превъзходната руска военна техника и персонал. Путин добави, че руското военно командване "реалистично" оценява настоящата ситуация и "ще изхожда от тези реалности". Обсъждането е забележително отклонение от предишния му дистанциран подход към бойното поле и може да означава, че Кремъл се учи от предишния си неуспешен подход за риторично омаловажаване на успешните украински контранастъпления през 2022 г. ISW по-рано съобщи на 2 май, че Кремъл е приел нова информационна политика, нареждаща на длъжностните лица да не омаловажават перспективите за украинска контраофанзива и да се съсредоточат върху руската борба срещу осигурените от Запада оръжейни системи.

Обратно, голяма част от руското информационно пространство преждевременно заяви, че украинската контраофанзива се е провалила, след като на 9 юни руските сили повредиха повече украинска военна техника, предоставена от Запада. Кадри от бойното поле показват повредени или унищожени бойни машини на пехотата и танкове, предоставени от Запада, в западна Запорожка област, въпреки че броят на украинските превозни средства, за които няколко руски източника твърдят, че руските сили са унищожили, е силно завишен. Украинските сили преди това загубиха военно оборудване на същото място на 8 юни. Някои видни руски ултранационалисти твърдяха, че повреденото или унищожено оборудване, предоставено от Запада, показва, че украинските сили не са успели да започнат широкомащабна контраофанзива.

Руски блогър твърди, че контранастъплението може да продължи само до 10 до 15 дни, намеквайки, че скоро ще достигне кулминация. Други ултранационалисти обаче предупредиха, че украинските сили все още не са извършили основната офанзива и отбелязаха, че руските сили подсилват втория ешелон в очакване на украински пробив. Блогър, свързан с "Вагнер", осъди прекомерния ентусиазъм около унищожаването на украинската военна техника, като отбеляза, че западният комплект не е "някаква магия". Много руски ултранационалисти изглежда прекаляват с предишните си страхове от украинската контраофанзива.

Украински официални лица директно признаха, че украинските сили очакват да понесат загуби на оборудване по време на контранастъпателни операции. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 9 юни, че се очакват загуби по време на бойните действия и че "военна техника, която не може да бъде унищожена", все още не е изобретена.

Маляр добави, че руските източници усилено увеличават кадрите на загубите на украинска техника за информационен ефект. The Economist съобщи, че украинските сили използват критично западно оборудване в райони на фронтовата линия, където украинските сили наскоро претърпяха загуби на оборудване. ISW по-рано оцени, че украинските сили изглежда са ангажирали само част от наличните си резерви за настоящите контранастъпателни операции и че съществуващите доклади за повредено оборудване, предоставено от Запада, не са окончателна мярка за текущата украинска бойна мощ. Наличните кадри на загубите на украинско оборудване допълнително показват, че много от тези бронирани машини са били обездвижени, но не напълно унищожени и вероятно могат да бъдат възстановени от украинските сили. Кадрите също така предполагат, че украинските екипажи на тези бронирани превозни средства, които са много по-ценни от самите превозни средства и могат да премонтират нови или ремонтирани превозни средства, вероятно са оцелели и са се оттеглили, след като превозните средства са били обездвижени.

Руската командна структура, отговорна за районите на Южна Украйна, е неясна и вероятно се припокрива. Руското министерство на отбраната (МО) публикува на 8 юни видеоизявление на командващия руската групировка в Запорожкото оперативно направление генерал-полковник Александър Романчук, в което той съобщава подробности за украинските щурмове в Южна Украйна.

Съобщава се, че Романчук е заместник-командир на Южния военен окръг, въпреки че нивото му на отговорност за Южна Украйна остава неясно.

Руски полковник по-рано заяви, че командващият руските ВДВ генерал-полковник Михаил Теплински също е изиграл решаваща роля в командването на руските сили, които са отблъснали неотдавнашните украински атаки в Южна Украйна.

Говори се, че Теплински е заместник-командир на театъра и отговаря за оперативните направления в Запорожие, Херсон и Южен Донецк.

Не е ясно дали Романчук ще докладва на Теплински или на командващия SMD генерал-полковник Сергей Кузовлев. Руското министерство на отбраната също така твърди, че главният командир на театъра и началник на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов е поел командването на руските операции в Южна Украйна на 5 юни.

Командните отношения между тези четирима офицери - Романчук, Теплински, Кузовлев и Герасимов - които всички са описани като основно отговорни за руските сили в тази област, са неясни.

Руските сили нанесоха ракетни удари и удари с дронове в Украйна в нощта на 8 срещу 9 юни. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 16 безпилотни самолета Шахед-131/136 и шест крилати ракети Х-101/55, изстреляни от два Ту-95 самолети над Каспийско море и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 10 дрона Shahed и четири ракети Kh-101/55.

Украинският генерален щаб съобщи още, че руските сили са нанесли осем ракетни удара по жилищни сгради в Житомирска област.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че настоящите руски ракетни удари имат за цел да отвлекат вниманието на украинските системи за противовъздушна отбрана, докато руските ракетни удари през май са насочени главно срещу Киев.

Сеизмологични данни доказват, че стената на ВЕЦ Каховка е взривена

Сеизмологични данни доказват, че стената на ВЕЦ Каховка е взривена

Съобщение на норвежките сеизмолози

Няколко независими източника съобщиха допълнителни доказателства, че вътрешна експлозия вероятно е унищожила язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка (KHPP) на 6 юни. Норвежкият център за сеизмичен мониторинг NORSAR съобщи, че сеизмичните данни показват, че експлозията е избухнала на 6 юни в 2:54 сутринта местно време, около по същото време като срутването на язовира KHPP. Сеизмологът на NORSAR Фолкер Ойе заяви, че сеизмичните данни показват импулс на енергия, който е "типичен за експлозия".

Сеизмичните данни обаче не могат да локализират енергийния импулс на експлозията на по-точно място от 20 до 30 км от KHPP.

Ойе заяви, че би било "необичайно съвпадение", ако нещо различно от експлозия предизвика енергийния импулс.

New York Times съобщи, че неназован високопоставен служител на Белия дом е заявил, че шпионски сателити на САЩ, оборудвани с инфрачервени сензори, са открили експлозия в язовира KHPP, преди да се срути. The Wall Street Journal съобщи, че множество инженери и експерти по боеприпаси са преценили, че експлозия вероятно е детонирала в определена точка или множество точки на слабост, което е разрушило язовира KHPP.

ISW по-рано съобщи, че експерти по инженерство и боеприпаси, интервюирани от New York Times, смятат, че умишлена експлозия е причинила срутването на язовира.

Преобладават доказателствата, че умишлена експлозия е повредила язовира KHPP. ISW продължава да оценява, че балансът на доказателствата, мотивите и реториката предполага, че руснаците умишлено са повредили язовира.

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

ISW: Версии за случилото се с язовира Каховка

Институтът на този етап не се ангажира със своя позиция за инцидента

Белият дом разкри на 9 юни, че Иран помага на Русия да построи фабрика за производство на дронове в Елабуга, Република Татарстан, Русия, подчертавайки нарастващото военно сътрудничество между Техеран и Москва въпреки западните санкции. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви на 9 юни, че фабриката за дронове - която Wall Street Journal съобщи през февруари 2023 г., може да произведе най-малко 6000 ирански дронове Shahed-136 - може да заработи до началото на 2024 г. Кърби по-рано обяви на 15 май, че Русия се стреми да закупи нови дронове от Иран, след като е изразходвала повечето от своите доставки на ирански дронове.

Фабрика за производство на ирански дронове в Русия би подкрепила военните усилия на Русия срещу Украйна. Русия може да предостави на Иран модерно военно оборудване, което да модернизира военновъздушните сили на Иран, като изтребители Су-35, щурмови хеликоптери, радари и учебно-бойни самолети ЯК-130, в замяна на помощ за изграждането на фабриката. Служители на неуточнен съюзник на САЩ по-рано заявиха, че ирански служители са пътували до Елабуга през януари 2023 г., за да обсъдят изграждането на ново съоръжение за производство на дронове в града, съобщавайки същото твърдение, че съоръжението може да произведе 6000 или повече дрона през следващите години.

САЩ: Иран помага на Русия да строи фабрика за дронове

САЩ: Иран помага на Русия да строи фабрика за дронове

Заводът може да заработи в началото на следващата година

Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов обсъди на 9 юни засилването на руско-китайското военно сътрудничество с началника на отдела на Обединения щаб на Централната военна комисия на Китай Лю Джънли на 9 юни. Герасимов подчерта важността на съвместните военни учения в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и формат на среща на министрите на отбраната на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Герасимов също така твърди, че Путин и китайският му колега Си Дзинпин са потвърдили, че руско-китайското стратегическо сътрудничество е на "най-високо ниво".

Русия планира да предложи статут на ветерани на наборници, които служат в граничните райони на Русия. Председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов заяви на 9 юни, че всеки военнослужещ, който се заеме със задачата да защитава руските граници, трябва да получи статут на ветеран и отбеляза, че комисията по отбрана в момента работи по този въпрос.

Картаполов добави, че предложеният закон също ще разшири със задна дата статута на ветерани за военнослужещи, които преди това са защитавали границите. Руски официални лица по-рано заявиха, че наборниците са защитавали Белгородска област от нахлувания, което показва, че съобщението на Картаполов вероятно предполага наборници.

Кремъл непрекъснато разширява своите ветерански придобивки за руски военнослужещи и цивилни, замесени в неговата инвазия, вероятно в опит да стимулира подкрепата за руските военни усилия.

Русия продължава да избягва международните санкции и според съобщенията е възстановила достъпа до ключови западни микрочипове и електроника, от които Русия се нуждае, за да произвежда военно оборудване.

Координаторът по санкциите на Държавния департамент на САЩ Джим О'Брайън съобщи, че руският достъп до микрочипове и електроника е на "около предвоенните нива", тъй като европейските страни продължават да продават материали на страни, които препродават доставки на Русия. О'Брайън отбеляза, че САЩ са идентифицирали пет държави, които позволяват на Русия да заобикаля санкциите: Турция, Казахстан, Грузия, Обединените арабски емирства и Армения.

Служителите на Запорожка област твърдят, че са създали местна "народна милиция", която да патрулира в окупирания регион. Ръководител на Запорожка област Евгений Балицки обяви на 9 юни, че руски официални лица са заклели служители в "народната милиция", които ще работят с окупационната полиция и военното комендантство, вероятно в опит да засилят репресиите в окупираните територии.

Съобщава се, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Донецката народна република (ДНР) е арестувала бившия подполковник от ДНР Михаил Михайленко за предполагаемо снабдяване на украинското разузнаване с информация от 2018 г.

В украински доклад се посочва, че руските власти може да се готвят за евакуации от Северен Крим. Украинският център за съпротива съобщи на 9 юни, че руските власти са наредили на окупационните служители в Северен Крим да се подготвят за евакуации по-нататък в Крим или в Русия и че окупационните власти се готвят да разграбят райони на Северен Крим в тандем с евакуации.