Експертът по външна политика от германския Християндемократически съюз Норберт Рьотген констатира, че отношенията с Русия са достигнали кризисна точка.

В интервю за ARD, посветено на 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, той заяви, че Русия лишава западните си съседи от право на самоопределение.

"Германия винаги трябва да осъзнава историческата си вина за Втората световна война, но днес все пак трябва да сме реалисти. Русия лишава западните си съседи от правото на свободно самоопределение и това е коренът на проблема. Русия няма право да налага на Украйна или на други страни да се лишават от демократично устройство. Полша и балтийските страни също върнаха свободата си." - отбеляза Рьотген, който е сред водещите политици в партията на канцлера Ангела Меркел.

"Отношенията ни с Руската федерация стигнаха до много ниско ниво", подчерта той.

Рьотген обвини руския президент Владимир Путин, че не се стреми "към партньорство, компромиси и баланс". "Вместо това виждаме все по-голямо потисничество вътре в страната и все повече агресия в отношенията с другите страни", подчерта политикът, като допълни, че причината за това е "проблемът с вътрешната легитимация" на Путин.

По думите на Норберт Рьотген, отношенията с Русия може да се подобрят само чрез реалистичен подход. Според него, срещата на американския президент Джо Байдън и Владимир Путин е "правилният формат".

"На тази среща не беше решен нито един от конфликтите, но ние трябва тоново да се научим да решаваме конфликтите и поне отново да започнем да говорим помежду си", подчерта Рьотген.

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Стратегията на ЕС за Русия е 3 в 1: Противодействие, сдържане, взаимодействие

Всичко за благото на хората и интересите на Европа