Стойността на ноемврийските фючърси на петрола на борсата в Лондон се повиши с 2,24% до 96,18 долара за барел. Това е максимумът от 14 ноември 2022 г., припомни "Ройтерс".

Цената на фючърсите на петрола с доставка през февруари на Нюйоркската стокова борса нараства с 3,35% до 93,42 долара за барел.

Цената на петрола се увеличава, тъй като доставките на суровини на пазара в навечерието на зимата остават ограничени, пише "Ройтерс".

"Докато не бъде взето решение за увеличаване на производството, глобалният енергиен пазар ще продължи да остава в недостиг", каза Оле Хансен, ръководител на отдела за суровинна стратегия. Въпреки това рискът от сериозна корекция все още е сравнително малък, съобщи той.

В същото време участниците на пазара се притесняват, че запасите от петрол в центъра на Кушинг, където се намира най-голямото петролно хранилище в САЩ, могат да паднат под минималното оперативно ниво, съобщи агенцията.

Към 26 септември запасите от петрол в резервоарите в Кушинг бяха на най-ниското си ниво от 14 месеца поради голямото търсене на рафиниране и износ.

Саудитска Арабия и Русия, които са членове на ОПЕК+, удължиха доброволното намаляване на производството с 1,3 милиона барела на ден до края на годината.

За първи път от 9 март сортът "Брент" надхвърли $124 за барел

За първи път от 9 март сортът "Брент" надхвърли $124 за барел

Китай помпа търсенето на горива

Миналата седмица експерти обявиха вероятността цената на петрола от клас "Брент" да се повиши до 120 долара за барел, предаде ТАСС. Те смятат, че цените на петрола могат да достигнат трицифрено ниво, ако водещите износители намалят обема на доставките на световния пазар. Подобно увеличение на цените може да забави глобалното икономическо развитие през следващото тримесечие.

Анализатори, анкетирани от "РБК инвестиции", допуснаха, че до края на годината сортът "Брент" може да поскъпне до 100 долара за барел. Експертите се позоваха на прогнозите на ОПЕК и МАЕ, които очакват увеличаване на дефицита на петролния пазар през четвъртото тримесечие на фона на намаляването на доставките от Русия и Саудитска Арабия.

Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от руски петрол, стигат до ЕС

Украйна се оплаква че горивата, рафинирани от руски петрол, стигат до ЕС

Икономическият съветник на Зеленски призова за таван на цената от 30 долара за барел руски петрол

Така в доклада на МАЕ се посочва, че през август пазарът вече е имал недостиг от 1,7 милиона барела на ден. ОПЕК прогнозира, че през четвъртото тримесечие ще има рекорден дефицит на петрол от 2007 г.насам — 3,3 милиона барела на ден.