Сблъсъци избухнаха по границата между Ивицата Газа и Израел, след като хиляди протестиращи палестинци се събраха за трета поредна седмица, съобщава "Франс прес".

Ограничени сблъсъци между хвърлящи камъни палестинци и израелски войници са се разразили на поне две места по границата, като следобяд, след мюсюлманските молитви, се очакват по-големи протести.

Най-малко седем палестинци са били простреляни и ранени от израелски войници, уточниха от здравното министерство в Газа.

Израелската армия от своя страна твърди, че "размирници и терористи" мятат коктейли "Молотов" по израелските войници. 

Израел: Убитият в Газа журналист е от Хамас

Израел: Убитият в Газа журналист е от Хамас

Не само от години е свързан с радикалното палестинско движение, но и имал ранг капитан

Няколко хиляди жители на Газа се събраха на няколко места за трети пореден петък на масови протести след насилието при предишните протести, в които израелските сили избиха 33 палестинци и раниха стотици други.

Протестите, които започнаха на 30 март, представляват сериозно предизвикателство за Израел, който отхвърли критиките, че стреля на месо срещу палестинците, посочвайки, че правилата, от които се води в тези случаи, нямало да се променят.

Организаторите са призовали демонстрантите да горят израелски знамена и да развяват палестински.

Двама жители на Газа са били ранени от израелски огън, след като протестиращите са запалили гуми близо до граничната ограда източно от град Газа.

Израел си защитава войниците, ликуващи при отсрелването на палестинци

Израел си защитава войниците, ликуващи при отсрелването на палестинци

Беше разпространен видеоклип

В протестен лагер там голямо израелско знаме е било разпънато на земята, за да могат демонстрантите да го тъпчат.

През миналата седмица протестиращите струпваха гуми на едно място и ги запалваха, което доведе до гъсти облаци дим и обгазяване в граничния район. Израелските войници използваха големи вентилатори, за да отблъснат дима.

Протестите под наслов "Велик марш на завръщане", които е предвидено да продължат шест седмици, призовават палестинските бежанци да се завърнат в бившите си домове, които сега са на територията на Израел - което израелците твърдят, че по същество означава, че призовават за унищожаването на еврейската държава.

В първите два петъка в протестите взеха участие десетки хиляди близо до границата с Израел на пет различни места.

Русия скастри Израел за използването на сила срещу палестинците

Русия скастри Израел за използването на сила срещу палестинците

Било "безразборно и неприемливо"

По-малък брой са се приближили до оградата, хвърляйки камъни и търкаляйки горящи гуми към войниците, заемащи позиции от другата страна.

Израел обвинява "Хамас", ислямисткото радикално палестинско движение, което контролира Газа, в използването на протестите като прикритие за извършване на насилие.

Израел обеща да спре атаките, които увреждат граничната ограда и опитите за проникване, и заяви, че са правени опити за всичко това.

Но палестинците твърдят, че протестиращите са били застрелвани, докато не са представлявали никаква заплаха за войниците, а генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и Европейският съюз призоваха за независимо разследване на убийствата.

Сред загиналите миналия петък беше журналистът Ясер Муртаджа, който според очевидци е носил отличителна журналистическа жилетка, когато е бил застрелян.

Израел твърди, че той е бил платен член на "Хамас", но не предостави никакви доказателства.