Външното министерство на Русия обяви, че използването на сила от страна на Израел срещу палестинците е безразборно и неприемливо, съобщават руските и израелските медии.

Порицанието идва часове след като Кремъл обяви, че Израел е ударил военновъздушна база в Сирия и че той не е уведомил предварително Русия за това. По-рано американски медии съобщиха, че двама американски правителствени служители са разкрили, че САЩ са били уведомени предварително за ударите на Израел, макар че Израел не потвърди атаката.

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

Израел информирал САЩ преди въздушните удари срещу базата в Сирия

При ударите загинаха 14 души, включително двама иранци

Израел беше обвинен в безразсъдно налагане на сила срещу невъоръжени протестиращи в неотдавнашните протести по границата между еврейската държава и Ивицата Газа. Израелската армия започна разследване на действията на войниците си по време на протестите на палестинците.

Вчера главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда предупреди, че наблюдава ситуацията изкъсо.

"Всяко лице, което подстрекава или се въвлича в актове на насилие, подлежи на съдебно преследване при пълно зачитане на принципа на взаимно допълване", изтъкна Бенсуда.

Израел стреля с танкове по палестинци

Израел стреля с танкове по палестинци

Няма информация за пострадали хора

Други страни също разкритикуваха поведението на Израел срещу палестинците. След протестите Франция, Германия и Европейският съюз също излязоха с изявления, призоваващи за сдържаност и разследване на поведението на Израел.

Израелските власти обявиха, че радикалната палестинска групировка "Хамас" се опитва да използва масовите протести, за да организира нападения.

Сирия и Русия обвиниха по-рано Израел за въздушните удари срещу сирийска военновъздушна база край Палмира, при които загинаха 14 души.