Полицията в Перу използва сълзотворен газ и се сблъска с хиляди протестиращи, които се разгневиха на решението на властите да помилват бившия президент Алберто Фухимори.

"Не за прошка", скандират протестиращите в столицата Лима, по време на вторият ден размирици, започнали на Бъдни вечер. Президентът Педро Пабло Кучински помилва Фухимори по здравословни причини.

Фухимори в болница с опасност за живота

Фухимори в болница с опасност за живота

Бившият държавник излежава присъда за

Кучински разбира гнева към помилването на Фухимори, "но не може да позволи да умре в затвора".

Фухимори, който излежава 25 години за нарушаване на човешките права и корупция, миналата седмица бе преместен от затвора в болница. Бившият президент има ниско кръвно налягане и неравномерен сърдечен ритъм.

Кучински отрича освобождаването на Фухимори, да е свързано със сделка на неговата партия миналата седмица и да избегне собственото си освобождаване от власт по обвинение за предполагаемо получаване на незаконни плащания от бразилския строителен гигант "Одебрехт".

Помилваха бивш президент на Перу

Помилваха бивш президент на Перу

Обвинения за корупция в Латинска Америка

Двама членове на партията на президента Кучински в Перуаския конгрес, Висенте Зебалос и Алберто де Белаундподадоха оставка в знак на протест срещу помилването.

Междувременно, поддръжници на Фухимори, който управлява Перу от 1990 до 2000 година, празнувах пред болницата. Някои перуанци му се възхищават за борбата с маоистките бунтовници, но критиците му го определят като корумпиран диктатор.

В понеделник синът му Кенджи Фухимори, пусна видео в "Туитър" с пожелание за Честита Коледа.