В освободения Лиман са открити около 200 единични гроба и един масов гроб с тела на убити по време на руската окупация, съобщи УНИАН.

Ръководителят на Донецката областна военна администрация Павел Кириленко заяви, че в деокупираните Лиман и Святогорск е започнала ексхумация и препогребване на убитите и загиналите по време на окупацията.

"В Лиман досега са известни две гробища. В едното от тях има около двеста гроба. По предварителна информация това са единични гробове, в които са погребани цивилни.

На друго място има масов гроб, в който по оперативни данни може да има както военни, така и цивилни. Точният брой все още не е установен", казва той.

Масов гроб с 50 тела открит в украинския Лиман

Масов гроб с 50 тела открит в украинския Лиман

Поредна зловеща находка

Според ръководителя на военната администрация правоприлагащите органи вече разследват тези места и скоро ще започнат процеса на ексхумация.

Кириленко призова всички да се въздържат от коментари относно броя на погребаните и причините за смъртта им до окончателните заключения на експертите.

"В Святогорск в градското гробище са погребани 21 тела на цивилни граждани, загинали по време на окупацията. Докато боевете за Святогорск и окупацията продължават, мъртвите са погребвани по улиците и дворовете. Всички тела от погребаните днес са идентифицирани...", допълва той.