Конгресмен от Демократическата партия е завел дело срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, сина му Доналд Тръмп-младши, адвоката му Руди Джулиани и републикански конгресмен за подбуждане на щурма срещу сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) на 6 януари, информира "Франс прес".

74-годишният Тръмп и останалите обвиняеми са провели "кампания от лъжи и подстрекателска реторика", довела до нападението над Конгреса, подчертава конгресменът Ерик Суолуел от Калифорния в гражданското дело, заведено в американския окръжен съд във Вашингтон.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Друг конгресмен от Демократическата партия - Бени Томпсън от Мисисипи, заведе подобно дело срещу Тръмп миналия месец.

И двата иска се позовават на малко използван закон, Закона за "Ку Клукс Клан", за завеждането на делата срещу бившия президент.

Законът от 1871 г. е създаден, за да попречи на белите супремасисти от Ку Клукс Клан да сплашват избрани официални лица.

Затягат сигурността на Капитолия заради нов заговор за щурм

Затягат сигурността на Капитолия заради нов заговор за щурм

Тревожните разкрития за заплахи спряха работа на законодатели в САЩ

Тръмп, Доналд младши, Джулиани и конгресменът Мо Брукс от Алабама говориха по време на митинг, предшестващ щурма срещу Капитолия на 6 януари от поддръжници на Тръмп, опитващи се да блокират утвърждаването на победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

"Неспособен да приеме поражението, Доналд Тръмп водеше пълномащабна война срещу мирния преход на властта", изтъкна Суолуел в изявление, обявяващо завеждането на делото.

"Той отново излъга последователите си и отново твърдеше, че изборите са откраднати", каза той и допълни: "а накрая призова своите привърженици да дойдат във Вашингтон, за да "спрат кражбата".

След щурма на Капитолия - щети за $30 млн.

След щурма на Капитолия - щети за $30 млн.

Нужен е ремонт на сградата

"Обвиняемите се събраха, разпалиха и подстрекаха тълпата и като такива са изцяло отговорни за последвалите наранявания и унищожение", изтъкна Суолуел.

Делото изисква неуточнени парични и наказателни щети, които да бъдат определени на съдебно заседание.

Суолуел беше един от мениджърите на импийчмънта за процеса срещу Тръмп в Сената по обвинение в подбуждане към метеж.

Тръмп беше импийчнат от Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), която е контролирана от демократите, за ролята му в подстрекателство на атаката срещу Капитолия, но оправдан от Сената.

Томпсън и NAACP, организация за граждански права, заведоха миналия месец дело срещу Тръмп, Джулиани и две десни групировки - "Горди момчета" и "Пазителите на клетвата".

Джейсън Милър, говорител на Тръмп, отговори на новото дело в изявление пред "Вашингтон пост". "Ерик Суолуел е дискредитиран с никаква надеждност", отсече Милър.

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Напрежение в САЩ