Затегната е сигурността в Капитолия на САЩ в отговор на "възможен заговор за нападение" на сградата, съобщава БиБиСи. 

Ходът е предизвикан от информация на разузнаването, че неназована въоръжена група е планирала атака за 4 март - стара дата за инаугурация на американски президенти.

Камарата на представителите отмени сесията в четвъртък, но Сенатът ще продължи с дневния си ред. Заплахата идва два месеца след щурма на сградата от тълпа, лоялна на бившия президент Доналд Тръмп.

Привърженици на неоснователни конспиративни теории смятат, че Тръмп ще се върне в Белия дом на 4 март.

Полицията очаква нови атаки срещу Капитолия

Полицията очаква нови атаки срещу Капитолия

За първата реч на Байдън се готви нов удар, според информация на разследващите

"Към края на февруари, неидентифицирана група от екстремисти обсъжда планове да поеме контрола над Капитолия в САЩ и да отстрани депутатите от Демократическата партия на или около 4 март и обсъди амбициозни планове за убеждаване на хиляди да тръгнат към Вашингтон", се казва в новия разузнавателен бюлетин, издаден от ФБР и Министерството на вътрешната сигурност.

След тази оценка американската полиция на Капитолия посочи в изявлението си "възможен заговор за нападение на Капитолия от идентифицирана въоръжена група в четвъртък, 4 март".

"Вече направихме значителни подобрения на сигурността, за да включим създаване на физическа структура и увеличаване на човешката сила, за да осигурим защитата на Конгреса, обществеността и нашите полицаи. Поради чувствителния характер на тази информация, в момента не можем да предоставим допълнителни подробности."

Привърженици на екстремистката конспиративна теория, известна като QAnon, погрешно вярват, че четвъртък ще отбележи завръщането на Тръмп в Белия дом за втори мандат.

Те се придържат към тази дата, защото преди 20-тото изменение на Конституцията на САЩ - прието през 1933 г. - мести датите за полагане на клетва на президента и Конгреса за януари, преди това американските лидери са встъпвали в длъжност на 4 март.

QAnon е широкообхватна и напълно необоснована конспиративна теория, която твърди, че президентът Тръмп води тайна война срещу елит от педофили, почитащи сатаната, в правителството, бизнеса и медиите.ю

Службите за сигурност са наясно с онлайн дискусиите на QAnon около 4 март", коментира служител на ФБР пред The ​​Washington Post миналата седмица.

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Вярващ в конспирации: Как се подведохме толкова дълго, всички ли сме идиоти?

Министерството на правосъдието на САЩ е обвинило над 300 души за участие в нападението от 6 януари. Сред арестуваните са членове на десните  "Пазителите на клетвата" и "Трите процента".

Демократите заявиха, че атаката представлява въстание и Камарата гласува импийчмънт на Тръмп за предполагаемо подбуждане към тълпата. Бившият президент - първият в историята на САЩ, който бе импийчван два пъти - по-късно бе оправдан в горната камара, Сената, с подкрепа на много републикански сенатори.

В края на февруари изпълняващият длъжността шеф на полицията в Капитолия Йогананда Питман каза пред Конгреса, че поддръжниците на Тръмп извършили атаката през януари искат да "взривят" Капитолия и да убият депутатите.

Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и шеф на ЦРУ, заяви пред БиБиСи, че полицията няма да рискува да не прави нищо след нападението през януари.

"Трябва да имаме постоянно разузнаване за вътрешните терористи, да проследим възможните им усилия да повторят отново случилото се на 6 януари и мисля, че това, което виждате сега е голяма предпазливост, за да сме сигурни, че сме подготвени правилно за реакция, ако в действителност някоя група отново се опита да извърши някакъв вид въоръжена атака срещу Капитолия на САЩ", каза той.

ФБР предупреждава за повишени заплахи от насилие от домашен тероризъм през 2022 г.

"Очакваме расово или етнически мотивирани и антиправителствени екстремисти да представляват най-големите вътрешни терористични заплахи през 2021 г. и всъщност водят до 2022 г.", коментира пред сенатори Джил Санборн, помощник-директор на бюрото за борба с тероризма.

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Пет видеоклипа от атаката на Капитолия, излъчени на процеса срещу Тръмп

Мениджърите, които действат като прокурори, показаха клипове на сенаторите (журито)