Изпълняващият длъжността началник на полицията на Капитолия предупреди в четвъртък, че екстремистки групировки, извършили щурма на 6 януари, искат да го взривят и да убият конгресмени около първото официално обръщение на президента Байдън до Конгреса. Тя призова за мерките за сигурност, въведени след кървавата атака да остават в сила още няколко седмици, предаде The NY Times. "Нямаме намерение да задържаме войниците на Националната гвардия или тази ограда по-дълго от това, което всъщност е необходимо", заяви изпълняващият длъжността шеф Йогананда Д. Питман пред подкомисията по бюджетни кредити. "Знаем, че членовете на групировките, заявиха желанието си, че искат да взривят Капитолия и да убият колкото се може повече членове."

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Демократите: Тръмп стои зад щурма на Капитолия, нахлулите вярват, че ги е поканил там

Продължава процесът по импийчмънт в Сената

Питман каза, че екстремистките групи все още искат да изпратят символично послание към нацията. Тя добави, че тълпата от поддръжници на Тръмп се е увеличила до над 10 000 през този ден и около 800 са влезли в сградата на Капитолия. Конгресните лидери все още не са определили дата за речта на Байдън на съвместно заседание на Камарата и Сената.

Припомняме, че по-рано бе съобщено, че метежниците изглежда са били подготвени за война по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. Това бе съобщено по време на първото изслушване в Конгреса след атаката. Шефът на полицията в Капитолия, който подаде оставка заради метежа на поддръжниците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп даде показания пред сенатори, пише "Гардиън".

Мерик Гарланд изглежда е съгласен. Номинираният от президента Джо Байдън за главен прокурор говори по време на изслушване за потвърждаване на кандидатурата му пред сенатска комисия. Той обеща да разшири разследването на причините за щурма и отбеляза пред Конгреса, че вътрешният тероризъм е по-голяма заплаха за американската демокрация в сравнение преди десетилетия. Според него бунтът е опит за удар по американската демокрация. Гарланд заяви, че ако бъде потвърдена номинацията му, първите му действия ще са с фокус вътрешният тероризъм. Федералният съдия обеща да използва цялата власт на Министерството на правосъдието за предотвратяване на подобна атака.

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Напрежение в САЩ

Щурмът отне живота на петима души. На изслушването в Сената Роб Портман, републиканец от Охайо, подчерта, че двама полицаи са се самоубили.

Ремонтите и други разходи във връзка с щурма на Капитолия във Вашингтон от 6 януари ще надхвърлят 30 млн. долара. Тези оценки бяха представени на американските законодатели в сряда от държавния архитект на Капитолия Брет Блантън.