Ремонтите и други разходи във връзка с щурма на Капитолия във Вашингтон от 6 януари ще надхвърлят 30 млн. долара. Тези оценки бяха представени на американските законодатели в сряда от държавния архитект на Капитолия Брет Блантън.

Той участва в изслушванията в Комитета по бюджетни разходи на Камарата на представителите на САЩ. Той изпрати писмено изявление до конгресмените, в което се изяснява, че вече са били разпределени 30 милиона долара за нуждите, свързани с последиците от щурма на Капитолия.

Брет Блантън отбеляза, че в резултат на инцидента са счупени стъкла и врати, върху различни повърхности са нанесени графити. Някои от статуите и стенописите са повредени или се нуждаят от почистване.

Блантън добави, че общите разходи вероятно ще бъдат "значителни и надвишават" предварително одобрената сума. Според специалиста говорим за разходи за изграждане и поддръжка на огради в центъра на Вашингтон.

Метежниците нахлули в Капитолия подготвени за война

Метежниците нахлули в Капитолия подготвени за война

Щурмът е в резултат на координирана атака

Блантън също търси финансиране от законодателите за експертизата. То трябва да позволи да се вземат решения какви допълнителни мерки трябва да се предприемат, за да се предотврати бъдещо нахлуване в сградата на Конгреса на САЩ.

На 6 януари поддръжниците на републиканеца Доналд Тръмп, който тогава беше американски президент, се събраха във Вашингтон на митинг. По-късно те нахлуха в Конгреса, опитвайки се да попречат на одобрението на президентските избори в страната от 3 ноември миналата 2020 година, които бяха спечелени от демократа Джо Байдън.

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Специална комисия ще разследва щурма на Капитолия

Напрежение в САЩ

Във връзка с инцидента демократите инициираха процедурата за импийчмънт на Тръмп. В одобрената от Камарата на представителите резолюция имаше само една обвинителна статия - подбуждане към метеж. Сенатът на САЩ обаче оправда Тръмп.