Новоизбраният президент на Индонезия Прабово Субианто ще се срещне днес с китайския президент в Пекин, посочиха от Reuters. Той е на посещение по покана на Си Дзинпин, с цел обсъждане на двустранните връзки на държавите.

Субианто, настоящият министър на отбраната, спечели президентските избори в Индонезия преди по-малко от два месеца, като ще положи клетва едва през октомври. Въпреки това, Китай стана първата страна, която Субианто ще посети, с цел да подчертае тясното партньорство, изградено през последното десетилетие при неговия предшественик.

След встъпването си в длъжност настоящият лидер Джоко Видодо беше посетил Китай за годишната среща на лидерите на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC) през 2014 г. Това посещение беше последвано от още шест такива до 2023 г.

Според анализатори на Reuters Видодо подкрепя Субианто, с цел да се запази наследството на настоящия президент.

Китай остава един от най-големите търговски партньори на Индонезия за последното десетилетие, посочват от Reuters. Китайското правителство оказва важна подкрепа на втората по големина икономика в света, чрез търговията с природни ресурси като въглища и никел.

Допълнително, Китай е инвестирал милиарди в индонезийската инфраструктура и индустриални проекти, включително високоскоростната железопътна линия Джакарта-Бандунг.

По-рано Субианто съобщи, че Индонезия е ангажирана с политиката на необвързаност, като ще поддържа добри връзки както с Китай, така и със САЩ.

Припомняме, че експанзивните претенции на Китай в Южнокитайско море биха могли да повлияят на неговото управление, макар припокриващите се претенции на двете страни там да не са се превърнали в ожесточен спор, какъвто се разиграва през последните месеци между Китай и Филипините.

От правителството на Индонезия твърдят, че южните части на Южнокитайско море са част от тяхната изключителна икономическа зона. През 2017 г. те нарекоха района "Северно море Натуна", кръстено така още преди векове от малайското население в региона.

Китай отхвърли претенцията под предлог, че зоната е в рамките на техните териториални претенции в Южнокитайско море. Зоната е маркирана с U-образна "линия с девет тирета", която представлява граница, определена като безправна от Постоянният арбитражен съд в Хага.

Външните министри от АСЕАН изразиха тревога заради напрежението в Южнокитайско море

Външните министри от АСЕАН изразиха тревога заради напрежението в Южнокитайско море

Те настояват за дипломатическо решение на споровете

По-късно днес Йошимаса Хаяши, главен секретар на Япония, съобщи, че на 2-3 април се очаква Прабово Субианто да се срещне с японския премиер Фумио Кишида.

Субианто също планира да се види с японския министър на отбраната Минору Кихара, по данни на японската информационна агенция Джиджи.