Министрите на външните работи на регионалния блок на Югоизточна Азия АСЕАН изразиха в събота своята загриженост относно нарастващото напрежение в Южнокитайско море, което според тях може да застраши регионалния мир и призоваха за мирен диалог между страните, предава Ройтерс.

"Ние следим отблизо със загриженост последните събития в Южнокитайско море, които могат да подкопаят мира, сигурността и стабилността в региона", се казва в изявление на висшите дипломати на блока.

Изявлението дойде, докато Китай и Филипините си размениха обвинения през последните месеци за поредица от морски сблъсъци и след като Манила заяви необходимостта да промени подхода си, тъй като дипломатическите усилия са насочени в "лоша посока".

Китай определи обвиненията като "чисто фалшива реклама" и каза, че няма да си затваря очите за повтарящите се "провокации и тормоз" от страна на Филипините.

Министрите на външните работи на АСЕАН също потвърдиха необходимостта от "самоограничаване при провеждането на дейности, които биха усложнили или ескалирали споровете".

"Отново подчертаваме значението на мирния диалог, който допринася конструктивно за насърчаването на регионалната стабилност и сътрудничеството в морската област."

АСЕАН и Китай работят за създаването на кодекс за поведение в Южнокитайско море, план, датиращ от 2002 г. Но напредъкът е бавен въпреки ангажимента на всички страни да напреднат и ускорят процеса.

Разговорите по компонентите на кодекса все още не са започнали на фона на опасения относно желанието на Китай да се ангажира с обвързващ набор от правила в съответствие с международното право.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море чрез "линия с девет тирета", която се минава до 1500 км на юг от континента, врязвайки се в изключителните икономически зони на Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам .

В петък Китай назначи бившия началник на флота Дон Джун за нов министър на отбраната. Преди това той е служил като заместник-командир в командване, което действа в Южнокитайско море.

Филипините обвиниха Пекин в "сериозна ескалация" в Южнокитайско море

Филипините обвиниха Пекин в "сериозна ескалация" в Южнокитайско море

След като Китай използва водни оръдия срещу филипински кораби