Няма правно основание за отстраняването ми и всички такива действия са незаконни. Това заяви бразилският президент Дилма Русеф в 90-минутно интервю за чуждестранни медии, предаде The Guardian.

Тя обеща до започването на Олимпиадата в страната през август "мирът да възтържествува".

Припомняме, през септември опозиционните партии внесоха в конгреса искане за оставката на Русеф заради подозрения за данъчни престъпления и използване на държавни средства за кампанията й през 2014 година.

Долната камара на бразилския парламент одобри по-рано създаването на специална комисия за започване на импийчмънт на президента.

На свой ред, тя заяви, че председателят на бразилския парламент Едуардо Куня, който стартира процедурата по отстраняването й, също е бил разследван и съден за корупция.

Протести на милиони нейни противници продължават да се провеждат в различни бразилски градове. Те бяха ожесточени и от "спасяването" на предшественика на Русеф и неин патрон в политиката Лула да Силва от съд чрез назначаването началник на щаба в кабинета на държавния глава.

Русеф заяви, че подкрепя уличните протести, тъй като "е от поколение, на което не му бе позволено спокойно да изрази недоволството си без правни последици".