Докато руските войски продължават с мащабна кампания за превземане на Източна Украйна, способността на Киев да устои на настъплението зависи повече от всякога от помощта на САЩ и техните съюзници - включително от скрита мрежа от командоси и шпиони, които бързат да осигурят оръжия, разузнаване и обучение, твърдят пред "Ню Йорк таймс" (NYT) американски и европейски служители.

Голяма част от тази работа се извършва извън Украйна, например в бази в Германия, Франция и Великобритания. Но дори и администрацията на Байдън да обяви, че няма да разполага американски войски в Украйна, някои служители на ЦРУ продължават да действат тайно в страната, най-вече в столицата Киев, насочвайки голяма част от огромното количество разузнавателна информация, която САЩ споделят с украинските сили, според настоящи и бивши служители.

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Украйна се готви за кървава отбраната на Лисичанск

Киев иска помощ от Запада

В същото време няколко десетки командоси от други страни от НАТО, включително Великобритания, Франция, Канада и Литва, също работят в Украйна. Съединените щати изтеглиха собствените си 150 военни инструктори преди началото на войната през февруари, но командосите от тези съюзници или останаха, или оттогава влизат и излизат от страната, обучавайки и съветвайки украинските войски и осигурявайки на място канал за оръжия и друга помощ, твърдят трима американски служители.

Малко са другите подробности за това какво правят служителите на ЦРУ и командосите, но присъствието им в страната - наред с членовете на дипломатическия персонал, които се завърнаха, след като Русия прекрати обсадата на Киев - подсказва мащаба на секретните усилия за подпомагане на Украйна, които се полагат, и рисковете, които Вашингтон и съюзниците му поемат.

В Русия: От школната скамейка на фронта в Украйна

В Русия: От школната скамейка на фронта в Украйна

Кремъл променя закона за професионалните военни

Украйна продължава да бъде превъзхождана по численост, а в събота руските сили изстреляха бараж от ракети по цели в цялата страна, включително и в районите в северната и западната част, които до голяма степен бяха пощадени през последните седмици. Очаква се президентът Байдън и съюзническите лидери да обсъдят допълнителна подкрепа за Украйна на срещата на Групата на 7-те индустриализирани държави, която започва в Германия в неделя, и на срещата на върха на НАТО в Испания по-късно през седмицата.

Малко след като Русия нахлу в Украйна през февруари, 10-та група специални сили на армията, която преди войната обучаваше украински командоси в база в западната част на страната, тихомълком създаде коалиционно звено за планиране в Германия, за да координира военната помощ за украинските командоси и други украински войски. В момента групата наброява 20 държави.

Звеното за специални операции е помогнало за управлението на потока от оръжия и оборудване в Украйна.

Присъствието на командоси "подсказва за мащаба на усилията за тайна помощ в Украйна".

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Путин обеща "Искандер-М" на Лукашенко

Обсъдени са и доставките на торове за селското стопанство

Американски и други западни представители съобщават при условие за анонимност, че чуждестранните командоси "не са на фронтовата линия с украинските войски, а ги съветват от щабовете си в други части на страната или дистанционно чрез криптирани комуникации (...). Въпреки това има признаци, че тяхната логистична, обучителна и разузнавателна подкрепа се усеща на бойното поле".