Украйна ще защитава източния си фронт от по-висока позиция в град Лисичанск, след като се оттегли от съседния град Северодонецк, а Киев ще се опита да стабилизира ситуацията, заяви в събота пред "Ройтерс" началникът на украинската военна разузнавателна служба Кирил Буданов.

Русия попълва силите си с резервисти в рамките на тайна мобилизация и е безсмислено да се надяваме, че Москва просто ще изчерпи войските си в тази война, посочи Кирил Буданов.

ISW: Лисичанск има стратегическо значение за Украйна

ISW: Лисичанск има стратегическо значение за Украйна

Недоволство сред руснаците в Донбас срещу насилствената мобилизация

36-годишният ръководител на сенчестата Главна разузнавателна дирекция на министерството на отбраната говори в рядко интервю в Киев часове преди Русия да установи пълен контрол над град Севердонецк, където украинските сили бяха бомбардирани в продължение на седмици.

Русия използва тактиката, "която използва в Мариупол: изтриване на града от лицето на земята. Предвид условията, удържането на отбраната в руините и откритите полета вече не е възможно. Затова украинските сили напускат, за да продължат отбранителните операции", каза Кирил Буданов.

Според него единственият път към победата за Украйна е чрез чиста военна сила, за да си върне цялата територия.

Стратегията е много проста. Стабилизиране на ситуацията. Получаване на необходимото количество оборудване и подготовка на необходимото количество сили и средства за започване на контранастъпление за връщане на цялата ни територия - каза той.

Той заяви, че е спокоен за възможността Русия в крайна сметка открито да обяви мобилизация, тъй като това би означавало лидерът на Кремъл Владимир Путин да се изправи пред неудобни въпроси у дома.

Те наистина се страхуват от това - това е основната причина, поради която мобилизацията се извършва по скрит начин, по-специално чрез използване на "резервисти", каза той.

Зеленски: Ще си върнем всички загубени градове в Донбас

Зеленски: Ще си върнем всички загубени градове в Донбас

Войната продължава

"Военните части, които участваха на 24 февруари, и същите тези военни части сега в повечето случаи са на втората, а в някои случаи дори на третата си група личен състав", каза той.

Досега Москва се въздържа да свика обща военна мобилизация в рамките на това, което нарича специална военна операция в Украйна.

Буданов заяви, че всяка контраофанзива ще зависи от различни фактори, включително от наличието на добре оборудвана концентрация на сили, което ще зависи от това дали Украйна ще получи помощ от чуждестранни партньори.