Прокуратурата в Ню Йорк приключи разследването на нарушението на правилата за финансирането на кампанията и встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп от членове на групата от организации на Тръмп. Това съобщи в сряда в. "Ню Йорк таймс", който се позовава на съда в Манхатън.

Съдия Уилям Пули нареди да бъдат оповестени редица разследващи материали относно търсенията в дома на бившия адвокат на президента на САЩ Майкъл Коен. "В момента разследването на нарушенията от страна на правителството е приключило", казва писмената заповед на Пули. - Дошло е време всеки американец да има възможност да провери материалите - добави съдията.

Блокираха импийчмънта на Доналд Тръмп

Блокираха импийчмънта на Доналд Тръмп

Президентът на САЩ е обвинен в расизъм

Както отбелязва изданието, това решение не означава, че прокуратурата на Южен окръг Ню Йорк няма да подаде официални обвинения срещу организацията Тръмп, Тръмп и неговите сътрудници. Ако това се случи, съдебният процес заплашва да засенчи републиканската кампания за преизбиране на американския президент за втори мандат през 2020 г.

По-рано NBC съобщи, че прокуратурата за борба с корупцията в южния окръг Ню Йорк инициира проверка за евентуални нарушения от страна на комисията по откриване на корупцията. Агенцията планира да провери цената на нейното откриване, проведено във Вашингтон на 20 януари 2017 г. Според източниците на канала прокурорите, в допълнение към информацията за финансите, се интересували от информация за гостите на откриването.

През декември 2018 г. Коен бе осъден на три години затвор за редица престъпления, включително укриване на данъци, нарушаване на правилата за финансиране на кампании, измама в банковия сектор и предоставяне на невярна информация на финансовите институции на САЩ. Нарушаването на правилата за финансиране доведе до злоупотреба със средства, отпуснати за предизборната кампания. Тяхната част беше платена за мълчание на две жени, които твърдяха, че Тръмп е участвал в извънбрачни отношения с тях в миналото. Говорим за бившата порно актриса Стефани Клифорд и бившия модел Карън Макдугъл.