САЩ обявиха, че са готови да продължат напред с продажбата на изтребители F-35 и дронове на Обединените арабски емирства (ОАЕ), след като Абу Даби е заявил на Вашингтон, че ще преустанови преговорите по сделката за 23 млрд. долара, която включва и боеприпаси, предаде "Ройтерс".

Споразумението беше подписано при тогавашния президент Доналд Тръмп, след като ОАЕ затоплиха отношенията си с Израел миналата година, но напредъкът по продажбата се забави на фона на опасенията във Вашингтон, включително относно връзките на арабската държава от Персийския залив с Китай, основен търговски партньор.

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

ОАЕ се договори със САЩ да купи 50 изтребителя F-35 и близо 20 бойни дрона

Байдън обаче ще преразгледа договорите

"ОАЕ информираха САЩ, че ще преустановят дискусиите за придобиване на F-35", обяви официален представител на ОАЕ пред "Ройтерс" вчера, позовавайки се на "технически изисквания, суверенни оперативни ограничения и анализ на разходите и ползите" за повторната оценка.

Длъжностното лице е отбелязало, че преговорите може да бъдат възобновени в бъдеще и че е имало дискусии за "съгласуване на взаимните условия относно обранителната сигурност за придобиването".

В малайзийската столица Куала Лумпур днес държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи по темата, че Вашингтон трябвало да извърши някои прегледи, но бил готов да продължи напред с продажбата.

"Искахме да се уверим, например, че нашият ангажимент към качественото военно предимство на Израел е гарантиран, така че искахме да сме сигурни, че можем да направим задълбочен преглед на всички технологии, които се продават или прехвърлят на други партньори в региона, включително ОАЕ", посочи Блинкън.

ОАЕ подписаха сделка за закупуване на 50 самолета F-35, произведени от Lockheed Martin, до 18 дрона MQ-9B и модерни боеприпаси.

Лице, информирано за преговорите, уточни, че спорните точки между САЩ и ОАЕ се въртят около това как самолетите могат да бъдат използвани и колко от сложната технология на F-35 ще бъде разрешено да се възползват емирствата.

Длъжностното лице от ОАЕ уверило обаче, че САЩ, на чийто чадър за сигурност арабските държави от Персийския залив разчитат в голяма степен, "остават предпочитаният доставчик на ОАЕ за напреднали отбранителни изисквания".

Говорителят на Пентагона Джон Кърби увери по-рано, че партньорството на САЩ с ОАЕ е по-стратегическо и комплексно от продажбата на оръжия и че Вашингтон се е ангажирал да работи с Абу Даби, за да адресира неговите въпроси.

"Винаги ще настояваме, като въпрос на законови изисквания и политика, на различни изисквания за крайна употреба", посочи Кърби.

Той очакваше, че продажбата на оръжия ще се случи на среща на представители на САЩ и ОАЕ в Пентагона по-късно тази седмица.