Според президента на САЩ Барак Обама, Иран разбира, че за Вашингтон ядрената програма на Техеран е значително по-сериозен въпрос от използването на химически оръжия в Сирия, предадоха информационните агенции.

Според американския президент, иранската страна разбира също, че този въпрос може да бъде решен по дипломатически път.

Барак Обама коментира ситуацията в Близкия Изток в интервю телевизия ABC Той сподели, че е разтоварял с новоизбрания ирански президент Хасан Роухани.

По темата за Сирия Обама изрази несъгласие с изявлението но руския президент Владимир Путин, че бунтовниците са употребили химическо оръжие. Същевременно той приветства дипломатическата инициатива на руската страна.

Припомняме, американският президент беше критикуван от сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм за споразумението между Русия и САЩ за контрол над сирийските химически оръжия, което според тях води в задънена улица и дава опасен сигнал на Иран. .

„Най-много ни безпокои това, че приятелите и враговете ни ще извлекат от това споразумение един и същи урок - ще започнат да гледат на това като на слабост от американска страна. Не можем да си представим по-неподходящ сигнал към Иран, който се стреми към създаване на ядрено оръжие." - се казва в изявление на двамата сенатори.