Американският президент Барак Обама призна, че администрацията му не е била подготвена за възхода на групировката "Ислямска държава". Това заяви той в интервю за CNN. 

По думите му, бързината, с което групировката е завземала територии, го е изненадала. 

Агенциите отбелязват, че до момента държавният глава се е изказвал по-внимателно за пропуските на разузнаването. 

По отношение на Сирия, той признава, че решенията, които са взети там може и да не са били най-добрите, но са били най-доброто от множество лоши решения. 

По-рано Обама предупреди, че САЩ няма да могат да ликвидират тероризма с военна мощ, след като направи опит категорично да защити водената политика от администрацията му по отношение на националната сигурност, отбелязва "Ройтерс".

В последната си голяма реч за борбата срещу тероризма като президент, изнесена във военновъздушната база "Макдил", Обама изтъкна, че неговата администрация е успяла да направи "Ал Кайда" "сянка на предишното ѝ аз" и е тръгнала по петите на ДАЕШ ("Ислямска държава"), но допълни, че тероризмът щял да остане опасност за САЩ.

По думите му, през двата си президентски мандата той бил отхвърлил практики като изтезанията, придържал се е към американските ценности и еизбегнал пълномащабни военни операции.