Венецуелските власти разполагат с доказателства за участието на опозиционния лидер Хуан Гуайдо в присвояване на публични средства. Това съобщи в понеделник министърът на съобщенията и информацията на републиката Хорхе Родригес.

Къде изтича златото на Венецуела?

Къде изтича златото на Венецуела?

Следите водят към Уганда, ОАЕ и Турция...

Според него, с помощта на "наети убийци от Колумбия и страните от Централна Америка", чиито цели са били политици и военни, опозицията "искаше да дестабилизира ситуацията в страната". Министърът каза, че данните, потвърждаващи тези твърдения, са намерени по телефона на секретаря на Гуайдо - Роберто Мареро, който е бил задържан през март. "Беше установено, че Мареро, който е дясната ръка на Гуайдо, е бил отговорен за тези терористични планове", каза Родригес, цитиран от местни медии.

Венецуела отваря границата с Колумбия

Венецуела отваря границата с Колумбия

На въпросния граничен пункт откъм Колумбия международната общност е струпала хуманитарна помощ

По този начин ескалира напрежението между официалните власти и опозицията.

Според Хорхе Родригес опозицията "е присвоила средства, които са принадлежали на венецуелски компании в чужбина" с помощта на правителства на страни, които подкрепят Гуайдо. Родригес припомни, че средствата, които опозицията е получила като хуманитарна помощ, също са използвани за финансиране на планове за дестабилизиране на ситуацията във Венецуела.