Спецпрокурорът Робърт Мълър повдигна обвинение срещу бившия шеф на щаба на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, че е подкупвал влиятелни европейски политици в интерес на проруския експрезидент на Украйна Виктор Янукович, съобщиха информационните агенции.

По информация на "Франс прес", според обвинението Манафорт е платил на политици над 2 милиона евро, за да дават привидно независими положителни оценки за действията на правителството на Янукович. Сред подкупените е и "бивш канцлер на европейска страна".

Средствата са изплащани от името на политическата сила на Виктор Янукович - Партията на регионите. През 2012 г. в Белгия е създаден лобистки "Европейски център за съвременна Украйна", с цел да бъде рупор на проруския президент и партията му. Той е съществувал до събитията през 2014 г.

Нови обвинения срещу Пол Манафорт

Нови обвинения срещу Пол Манафорт

Не става ясно какви са точно новите обвинения

По-рано Рик Гейтс, делови партньор на Манафорт се призна за виновен за укриване на доходи от чуждестранни източници, данъчни и банкови измами. Стана ясно, че той е дал показания срещу Манафорт.

CNN съобщи, че Гейтс е признал, че е излъгал в показанията си, че на срещата във Вашингтон в средата на март 2013 г. не е обсъждана темата за Украйна. В разговорите тогава са участвали представителят на Манафорт и бивш съветник на Янукович.

Партньор на Манафорт се призна за виновен по разследването на Мълър

Партньор на Манафорт се призна за виновен по разследването на Мълър

Рик Гейтс вероятно ще сътрудничи по разследването на руската афера…

Лъжливите показания са дадени на 1 февруари при разпит пред следователи.

Сега Манафорт е под домашен арест. На 22 февруари съдът отново му отказа да замени мярката му за задържане с подписка.