Русия винаги е била обвинявана за намеса в различни събития по света, както и Сърбия е обвинявана за всичко, случващо се на Балканите. Това е коментирал руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от сръбската информационна агенция "Танюг" и БТА. 

Лавров не виждал никаква друга роля на Москва в страните от Балканите, освен че ставало дума за "традиционни и близки приятели" на Русия

Като пример за нападките срещу Москва той посочил сръбско-руския център в Ниш, изтъквайки, че колкото повече Москва настоява, че този център служи само за гасене на пожари, толкова повече на Запад се разпространяват подозрения, че Кремъл по този начин се опитва да влияе на ситуацията на Балканите.

САЩ предупредиха Сърбия да не дава имунитет на служителите в руския център в Ниш

САЩ предупредиха Сърбия да не дава имунитет на служителите в руския център в Ниш

Исканията за това били "нередни"

Лавров твърди, че този център е осигурил помощ не само на Сърбия, но и на Черна гора. "Мисля, че там работят осем руснаци и десет сърби. Те извършват мониторинг на положението, когато става дума за изненадващи ситуации и когато става дума за катастрофи и природни бедствия", посочил руският първи дипломат. 

Той казал, че въпреки това американският посланик в Белград е поискал от ръководството на Сърбия да не подписва никакъв договор за имунитета на персонала на този център, защото бил "шпионско гнездо".