Според нов доклад на института Оукланд Световната банка е позволила на Танзания да проведе насилствено разширяване на национален парк на територията си, съобщава "Асошиейтед прес".

Международната финансова организация е подпомогнала със средства властите на страната за разширяването на националния парк Руаха в южната част на страна. Правителството е извършило сериозни нарушения на човешките правата, свързани с разширяването, включително извънсъдебни убийства и сексуални посегателства.

През октомври 2022 г. министърът на Танзания, отговарящ за земите и заселването на хора, обяви план за изселване на хора от пет селища с общо население от над 21 000 души за разширяването.

Докладът на базирания в Калифорния институт Оукланд, който се занимава с наблюдение на нарушенията на правата на местни общности, е резултат от месеци на разследване. Открити са доказателства за неправомерни действия от страна на рейнджъри, финансирани отчасти чрез проекта на Световната банка за 150 милиона долара, именуван с акронима REGROW.

Изгонванията са неизбежни, гласи доклада. Засегнатите общности включват членове на скотовъдните народи масаи, датога и сангу.

Мистериозна болест отне живота на петима в Танзания

Мистериозна болест отне живота на петима в Танзания

Екип за бързо реагиране търси източника на заболяването

Действията на танзанийското правителство да изгони общностите, за да развие туризма в Национален парк Руаха "са неразривно свързани с финансирането му от Световната банка", се казва в доклада.

В кореспонденция с Оукландския институт Световната банка твърди, че не финансира усилията на танзанийските власти за регулиране на границите на парка. Банката отбелязва, че не финансира закупуването на оръжия и настоява, че дейностите, свързани с разширяването на парка, изпадат извън обхвата на проекта REGROW, който стартира през 2017 г.

В отговор на изпратени по имейл въпроси от "Асошиейтед прес", Световната банка заяви, че "има нулева толерантност към насилието в проектите, които финансира". Институцията добави, че се преглежда жалба, свързана с REGROW, "за да се определи дали е основателно да се проведе одит за съответствие по изказаните опасения."

Министърът на Танзания, отговарящ за туризма, не отговори на искане за коментар. Все още не е ясно кога ще започне масовото изселване.

Хабиб Макчанге, екологичен активист в Танзания, каза, че властите "в момента правят оценки" преди очакваният продължителен процес на изселване и презаселване.

Мистериозна болест отне живота на петима в Танзания

Мистериозна болест отне живота на петима в Танзания

Екип за бързо реагиране търси източника на заболяването

Танзания разчита в голяма степен на приходите от туризъм, за да запълва бюджета си. Страната отдавна се опитва да развие националните си паркове в опит да привлече повече посетители. Десетки хиляди общности в други части на Танзания станаха потърпевши на тези усилия. Според Amnesty International и други организации 70 000 масаи са насилствено изселени от пасищата в района на Лолиондо, за да могат площите му да се ползват за трофеен лов.

"Това е просто още един епизод от ескалиращата кампания на насилие, водена от правителството на Танзания срещу общности, живеещи в близост до защитени зони в цялата страна", се казва в доклада на института Оукланд. "Тежката ситуация в южната част на страната остава незабелязана въпреки сходния процес на лишаване от собственост и нарушения на човешките права, поради същото желание да се увеличат приходите от туризъм."

Институтът в Оукланд документира 12 случая на изчезнали или жертви на извънсъдебни убийства, за които се твърди, че са дело от рейнджъри. Има и множеството сексуални посегателства над жени.През това време правителствените агенции конфискуват и продават на търг добитък в големи количества. По този начин се налага "огромно финансово напрежение", целящо да притисне пастирите да напуснат, твърди Анурада Митал, изпълнителен директор на Института в Оукланд.

"Тези действия противоречат на заявената цел на проекта REGROW — да се засили поминъкът на местните общности", обобщи тя.

Според нея тъй като Световната банка не е потърсила отговорност за неправомерните действия на танзанийските власти, включително и тези, които не са пряко финансирани чрез REGROW, предпазните ѝ мерки са станали "безполезни".