Международната правозащитна организация Human Rights Watch ("Хюман райтс уоч") обвини оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, водеща боеве в Йемен, във военни престъпления, подчертавайки, че при нейните въздушни удари в рамките на два месеца са били избити 39 цивилни, включително 26 деца, съобщава "Ройтерс".

Правозащитниците посочват, че пет въздушни удара, при които са били ударени четири жилища и магазин за хранителни стоки, са били извършени умишлено или безразсъдно, причинявайки безразборни цивилни жертви в нарушение на законите на войната.

Саудитска Арабия ударила цивилните в Йемен заради "техническа грешка"

Саудитска Арабия ударила цивилните в Йемен заради "техническа грешка"

Загинаха 12 цивилни

Коалицията многократно е отричала твърденията за военни престъпления и твърди, че нейните нападения са насочени срещу нейните врагове от въоръженото радикално движение на хусите, а не срещу цивилни.

Йемен е разкъсван от гражданска война, в която международно признатото правителство, подкрепяно от коалицията, която се ползва с подкрепата на САЩ и Великобритания, се опитва да изтласка подкрепяните от Иран хуси, които контролират по-голямата част от северната част на Йемен, включително столицата Сана.

"Неколкократните обещания на ръководената от Саудитска Арабия коалиция да извършва въздушните си удари законно не пощадяват йеменски деца от незаконни нападения", изтъква Сара Лиа Уитсън, която е директор за Близкия изток в "Хюман райтс уоч".

"Това подчертава необходимостта ООН незабавно да върне коалицията в ежегодния си "списък на срама" за нарушения срещу деца във въоръжени конфликти", добави тя.

На 4 август самолети на коалицията удариха жилище в Саада, избивайки девет души от семейство, включително 6 деца на възраст между 3 и 12 години.

На 3 юли при въздушен удар бяха избити 8 души от едно семейство в провинция Таиз, включително съпругата и 8-годишна дъщеря.

"Хюман райтс уоч" са интервюирали 9 души от едно семейство и очевидци на пет въздушни удари, които са били извършени между 9 юни и 4 август, като не са установили потенциални военни цели в района.

Във войната в Йемен загинаха повече от 10 хил. души, бяха разселени повече от 3 млн. души и беше разрушена по-голямата част от инфраструктурата на бедната страна.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция беше сформирана през 2015 г. за борба срещу хусите и армейски части, съюзени с тях.

Вчера ООН обяви, че е установила 5 144 цивилни жертви във войната в Йемен, главно от въздушни удари на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, като според тях е налице спешна необходимост от международно разследване.