Постигнат е значителен напредък в преговорите за решаване на Кипърския въпрос, но се запазват сериозни различия. Това обявиха в съвместно изявление президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, съобщават световните информационни агенции.

Двамата са потвърдили волята си за постигане на споразумение до края на годината.

Анастасиадис и Акънджъ завършиха днес най-интензивния си и изключително важен кръг преговори, като от 23 август до днес те проведоха 8 срещи.

В изявлението на двамата лидери, прочетено от специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Кипър, беше посочено, че е постигнат значителен напредък по много от нерешените досега въпроси - по проблемите на управлението и споделянето на властта във федерален Кипър, икономиката, собствеността и въпросите на ЕС.

Остават обаче и съществени различия - най-вече за сигурността, гаранциите и териториалните корекции.

Въпреки това двамата лидери демонстрират воля да преодолеят разногласията. Те се ангажират да засилят усилията си за постигането на цялостно всеобхватно решение на Кипърския въпрос до края на 2016 г., беше заявено след днешната среща.

Напредъкът и предизвикателствата пред повторното обединение на Кипър лидерите на разделените общности на острова ще обсъдят на съвместна среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун на 25 септември в Ню Йорк.