Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза ще бъде изправен пред дълго и трудно прехвърляне от наказателната колония в Омска област в Сибир до съда в Москва, където ще се обжалва 25-годишната му присъда. Това съобщават от Reuters по информация на неговия адвокат Мария Ейсмонт.

Условията на трансфера ще се равняват на мъчение за Кара-Мурза, който страда от сериозно нервно заболяване, посочи още Ейсмонт.

Транспортът през големи разстояния на осъдените в Русия обикновено се извършва чрез поредица от железопътни пътувания със спирки в затворите по пътя. Мария Ейсмонт смята, че прехвърлянето на Кара-Мурза от Омск в Москва вероятно ще отнеме поне три седмици. През това време той няма да има контакт със семейството или адвокатите си.

Върховният съд е разпоредил Кара-Мурза да бъде доведен в Москва, тъй като делото му включва държавни тайни и не може да бъде обсъдено чрез видеовръзка от сибирския затвор, посочват руските медии.

Припомняме, Кара-Мурза, който има руско и британско гражданство, осъди войната на Русия в Украйна и лобира за западни санкции срещу Москва. Точно преди година той беше осъден при, както го определи той, показен процес.

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Тя каза, че съпругът й е държан в малка килия с размери около шест квадратни метра